Vegan wijnen
Ook de diervriendelijke wijnen zijn in opkomst, de zogenaamde vegan wijnen. Ik hoor je denken: “wat hebben dieren te maken met wijn?”. Nou, dat zit als volgt…
Wijnen worden voor botteling gefilterd en geklaard (helder gemaakt). Dit betekent dat alle losse deeltjes (gistcellen) eruit worden gehaald. Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt een wijnboer vaak eiwit, vislijm of gelatine. Het eiwit wordt toegevoegd aan de wijn en zakt langzaam naar de bodem van de vaten en neemt op zijn weg naar beneden ook de troebele deeltjes mee. Doordat de troebele deeltjes zich hechten aan deze stoffen, kunnen deze er gemakkelijk worden uitgefilterd en blijft de heldere wijn achter.
Veel vegetariërs of veganisten zijn hier op tegen omdat zij geen producten willen gebruiken waarbij dierlijke producten zijn gebruikt.
Om vegan wijn te maken gebruikt de wijnboer dus andere producten. Een van die producten is bentoniet. Een natuurlijk mineraal wat ook wel “zwelklei” wordt genoemd. Doordat dit stofje uitzet, neemt het alle troebele deeltjes in de wijn mee. Een andere manier van klaren op een vegan vriendelijke manier is het gebruik van een keramisch filter of het gebruik van aardappelzetmeel.
Vegan friendly wijnen zijn niet heel erg gemakkelijk te herkennen, want een wijnboer hoeft niet op te geven welk middel ze gebruiken om hun wijn te klaren. Er is wel logo, maar ook dat staat niet op iedere fles. Het beste is om het gewoon te vragen in de winkel, maar uiteraard hebben wij ze keurig voor je op een rijtje gezet!