Helder, strogeel van kleur, groene schittering. Intense aroma's van wit- en steenfruit, zoals peer, appel en perzik. Opwekkende geur van citrus en grapefruit. Fris, met levendige zuren, mooi in balans. Aromatische afdronk, licht bittertje, wat ziltigheid. Lees meer.
Astobiza is helder, strogeel van kleur met een groene schittering. Intense aroma's van wit- en steenfruit, zoals peer, appel en perzik, komen je tegemoet. Op de voet gevolgd door een opwekkende geur van citrus en grapefruit. De wijn is aangenaam fris in de mond, met levendige zuren, mooi in balans. Heerlijke, lange aromatische afdronk, met een licht bittertje en wat ziltigheid. Wat ons betreft een echte aanrader!
In het uiterste noord-westen van Spanje ligt Baskenland. Hier vinden we een klein wijngebied genaamd Chacoli. Het gebied telt een kleine 300ha aan wijngaarden, dat weer onderverdeeld is in 3 kleinere gebiedjes, te weten Txacolina, Getariako Txacolina en Txacoli de Álava. De inheemse druiven zijn voor rood de hondarrabi beltzá en voor wit de hondarrabi zuri. De wijngaarden bevinden zich dus redelijk dichtbij de Atlantische Oceaan (Golf van Biskaje), rondom Bilbao en San Sebastian. De invloed van de Atlantische Oceaan is natuurlijk zeer groot en zorgt voor veel neerslag per jaar. De temperatuur kan enorm schommelen van net boven nul tot ver over de 30˚C.
De druiven voor deze wijn worden met de grootse zorg geselecteerd en met de hand geplukt, tros voor tros. Op de sorteertafel ondergaan de trosjes een tweede keuring, waarbij ook de steeltjes worden verwijderd, om vervolgens zacht te worden geperst. De fermentatie verloopt traag en op lage temperatuur (temperatuur gecontroleerde tanks). Na een rustperiode wordt de wijn tot slot gefilterd om daarna te worden gebotteld. Het resultaat mag er zijn!