Lichtgeel van kleur, uitbundig aromatisch profiel, met frisse groene appel, citrusvruchten en minerale tonen. De smaak heeft een minerale aanzet, gevolgd door een frisse zuurgraad gemengd met rijpe grapefruit en perzik. Lange afdronk. Lees meer.
De wijn is helder, lichtgeel van kleur en heeft een uitbundig aromatisch profiel, waarbij frisse groene appel, citrusvruchten en minerale tonen in overvloed uit ons glas dansen. De smaak heeft een minerale aanzet, gevolgd door een frisse zuurgraad gemengd met rijpe grapefruit en perzik. Aveleda Solos Granito is intens en bezit een krachtige structuur en concentratie. De afdronk is lang aanhoudend. Een aangename wijn om te drinken bij vette vis, zeevruchten en rijke Griekse of Mediterrane salades. Serveer de wijn niet te koud, maar zo rond de 10˚C-12˚C.
Aveleda Solos de Granito wordt geproduceerd met de beste Alvarinho-trossen van Aveleda die op granietbodems zijn geteeld. De oogst is handmatig met clusterselectie. De druiven worden gekoeld totdat ze bij het vinificatiecentrum aankomen, waar ze onder lage druk zacht worden geperst. Alcoholische gisting en rijping gebeuren in roestvrijstalen vaten, waar de wijn 9 maanden rijpt met bâttonage. De wijn rust nog 9 maanden op fles voordat hij op de markt wordt gebracht.
De wijn is heerlijk op dronk, maar kan nog met gemak een jaartje of 10 in de kelder blijven liggen. Ook Wine Enthusiast was weer enthousiast en beloonde deze wijn met maar liefst 93 punten in de Top 100 Cellar Collection!
De Portugese wijnstreek Vinho Verde is wereldwijd beroemd vanwege een jonge witte wijn die daar volop geproduceert wordt. Droog, fris en niet bijzonder hoog in de alcohol. Het grootste gedeelte van de aanplant van de Alvarinho druif, waar deze wijn voornamelijk van gemaakt wordt, staat voor het overgrote deel op een bodem met granieten ondergrond. De wijnstokken van Quinta da Aveleda staan echter ook voor een kleine 10% op leistein. Dit is a-typisch voor de streek en levert een totaal andere Vinho Verde op. De wijn heeft mindere minerale tonen, echter meer tropische tonen.
Quinta da Aveleda produceert ook een tweetal typische terroir wijnen in kleine oplagen. Aveleda Solos Granito is daar een prachtig voorbeeld van. De wijnstokken staan op een pure granietbodem, een van nature arme bodem ontstaan uit stollingsgesteente. De pH waarde van de bodem is laag en dus erg zuur, daarnaast houdt een granieten bodem het water slecht vast waardoor wijnstokken stress ervaren. Dit resulteert in minerale, pure en pittige wijnen.