Mooie lichtegele kleur. In de neuws delicate aroma's van jasmijn en rijpe perziken. In de mond is de structuur fluweelzacht en romig, perfect vermengd met de meer gourmand-tonen van mango's, perziken en rijpe grapefruit. Elegante wijn, echt geweldig! Lees meer.
Met een mooie tint van lichtgeel, is Aveleda Solos de Xisto discreet in de neus met delicate aroma's van jasmijn en rijpe perziken. In de mond is de structuur fluweelzacht en romig, perfect vermengd met de meer gourmand-tonen van mango's, perziken en rijpe grapefruit. Het is een uiterst elegante wijn en deze harmonie van aroma's maakt hem perfect om op zichzelf te genieten of te combineren met meer delicate gerechten. Serveer de wijn niet te koud, maar zo rond de 10˚C-12˚C.
Aveleda Solos de Xisto wordt geproduceerd met de beste Alvarinho-trossen van Aveleda, geteeld op leisteengronden. De oogst is handmatig met clusterselectie. De druiven worden gekoeld totdat ze bij het vinificatiecentrum aankomen, waar ze onder lage druk zacht worden geperst. Alcoholische gisting en rijping gebeuren in roestvrijstalen vaten, waar de wijn 9 maanden rijpt met bâttonage. De wijn rust nog 9 maanden op fles voordat hij op de markt wordt gebracht.
De wijn is heerlijk op dronk, maar kan nog met gemak een jaartje of 10 in de kelder blijven liggen. Ook Wine Enthusiast was weer enthousiast en beloonde deze wijn met maar liefst 91 punten in de Top 100 Cellar Collection!
De Portugese wijnstreek Vinho Verde is wereldwijd beroemd vanwege een jonge witte wijn die daar volop geproduceert wordt. Droog, fris en niet bijzonder hoog in de alcohol. Het grootste gedeelte van de aanplant van de Alvarinho druif, waar deze wijn voornamelijk van gemaakt wordt, staat voor het overgrote deel op een bodem met granieten ondergrond. De wijnstokken van Quinta da Aveleda staan echter ook voor een kleine 10% op leistein.
Aveleda Solos Xisto wordt geproduceerd in kleine oplagen. De wijnstokken staan op een zeldzame bodem van leisteen, een sVedimentair gesteente dat ontstaat door verhoogde druk in de sedimenten, die uiteindelijk samensmelten. Omdat deze rots gemakkelijker te breken is, kan het worteloppervlak van de plant dieper zijn. De waterretentie is hoger in de leisteenbodems, wat resulteert in wijnen met een diepere concentratie, mondvolume en structuur.