Alles wat je wilt weten over chardonnay
Als ik in onze winkel voor de schappen ga staan dan valt het me iedere keer weer op dat we zoveel chardonnay verkopen. Niet alleen in aantallen flessen, maar vooral ook de verscheidenheid aan chardonnay’s. Dat is ook saai zul je wellicht denken, maar niets is minder waar. In deze blog ga ik je meer vertellen over dit veelzijdige druivenras. Want geen enkel druivenras kan zoveel verschillende ‘gedaantes’ aannemen. Niet vreemd dat chardonnay internationaal gezien een van de meest verbouwde én bekendste witte druivenrassen is.
Oorsprong van de chardonnay druif
Al in de 16e eeuw kwam in het gebied tussen Dijon en Lyon het druivenras voor, maar dan onder een andere naam, namelijk Beaunois (wat zoveel betekent als: in de buurt van Beaune). De oorsprong van de naam ligt in hetzelfde gebied maar dan wat zuidelijker in de Bourgogne. Nabij Uchizy in de Mâcconais, ligt het gelijknamige stadje Chardonnay. In de loop der eeuwen heeft de chardonnay druif zich verspreidt over de hele wereld.
Hoe ziet de druif eruit?
De chardonnay druif laat een mooie lange tros groeien met middelgrote ronde bessen, die losjes tegen elkaar aan groeien. De schil is niet al te dik en is geel/groen van kleur.
Chardonnay is een gemakkelijke druif en groeit nagenoeg overal ter wereld. Toch zijn er ook punten van aandacht. Chardonnay is redelijk gevoelig voor vorst in het voorjaar welke grote schade kan toebrengen wanneer de stokken net aan het uitlopen zijn. Vooral in de Bourgogne, Chablis en Champagne zorgt dit regelmatig voor grote uitdagingen. Vaak plaatst men dan kleine kacheltjes in de wijngaarden om de vorst mee te lijf te gaan. Ook is de druif gevoelig voor ziekten.
Aroma's in chardonnay
Van zichzelf heeft een chardonnay druif niet een uitgesproken aroma set, maar zodra de wijnmaker in het productieproces ‘iets meer doet’ met zijn chardonnay oogst, ontstaan er verschillende stijlen chardonnay en krijgt de chardonnay een eigen karakter. Natuurlijk heeft de plaats waar de stokken groeien grote invloed, waarbij de plaatselijke invloed (terroir) niet vergaten mag worden: zoals de bodemsoort, expositie ten opzichte van zon en de hoeveelheid neerslag en het aantal zonuren. Maar ook de hoogte waarop de stokken staan aangeplant en het aantal stokken per vierkante meter zijn van groot belang. Wijnen, zoals een witte Bourgogne of een Chablis zijn altijd gemaakt van 100% chardonnay. We spreken dan van een monocépage. Toch leent de chardonnay druif zich ook goed om te blenden met andere druivenrassen, zoals het Chileense wijnhuis Casa Silva heeft gedaan met zijn Chardonnay-Semillon blend. |
Hoe smaakt chardonnay wijn?
Zoals je hiervoor al kon lezen, is het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Naast het terroir, spelen ook de wensen en ideeën van de wijnmaker een grote rol. Want wil hij zijn wijnen opvoeden op houten of RVS vaten? Als het houtrijping wordt, worden er dan nieuwe of gebruikte vaten gebruikt? En zijn die gemaakt van Frans of Amerikaans eiken? Gaat de wijnmaker voor een drinkbare fruitige chardonnay dan zal de voorkeur uitgaan naar RVS vaten. Ook de te maken volumes en de snelheid van produceren spelen hierbij logischerwijs een rol. Chardonnay in grote volumes, uit landen als Chili en Zuid-Afrika of de Frans Languedoc, zullen nagenoeg geen houtlagering krijgen of slechts een korte periode op grote vaten. Een wijnmaker uit de Bourgogne, Chablis of het Duitse Rheinhessen zal hier hoogstwaarschijnlijk heel anders over denken.
Verschillende smaakstijlen chardonnay
Qua smaak zal chardonnay opgevoed op eiken vaten een totaal ander karakter ontwikkelen. Je zult vast wel eens gehoord hebben dat een chardonny soms wat vettig kan zijn, of romig, met een (room)boter smaak, of boterbabbelaars. Een veelgehoorde kreet is ‘toast’. Ja, ook de smaak van geroosterd brood kom je tegen in een hout gelagerde chardonnay. Andere aroma dat je in een hout gelagerde chardonnay vaak tegenkomt is vanille.
Naast de opvoeding van chardonnay op hout of RVS is het land en de streek waar de druiven van groot belang. Een chardonnay uit Frankrijk zal anders smaken dan die uit Zuid-Afrika. Zelfs binnen het land, bijvoorbeeld Frankrijk, zal een Chablis uit het koele noordelijke Frankrijk anders smaken dan een chardonnay uit de Languedoc. Qua smaakstijl zou je het volgende kunnen zeggen:
Uit een relatief koel klimaat heeft een chardonnay vaak meer zuren en is vrij droog van stijl. Aroma’s van appel, citrus voeren de boventoon. Zoals bijvoorbeeld onze Chablis van Domaine Dauvissat. Weingut Knewitz uit het Duitse Rheinhessen maakt prachtige Bourogone stijl chardonnay's. De druiven groeien hier op een zeer kalkrijke bodem en bezitten daardoor een unieke mineraliteit.
Chardonnay uit een wat warmer klimaat, zoals Zuid-Frankrijk of Midden- en Zuid-Italië geeft levendige wijnen met aroma’s van zacht wit fruit zoals peer en meloen. De wijn heeft een aangenaam zuurtje en is sappig en vooral erg drinkbaar. Zoals onze Domaine Gayda Cépage Chardonnay.
Chardonnay uit een warm klimaat is veel tropischer van stijl: meer zachte aroma’s van peer en meloen, gele appel, boter en nootmuskaat, toast en vanille. Het mondgevoel van dit soort chardonnay’s is zacht en romig. De wijn is meestal rijk en vol. Een prachtig voorbeeld is onze Wente Riva Ranch uit het warme Californië!
Aanbod chardonnay wijnen bij Werkhovin Wijnkopers
Het leukst vind ik het persoonlijk als mensen die bij me in de winkel komen en direct zeggen: “Ik wil géén chardonnay, want die lust ik niet!”, zonder dat ze het weten een chardonnay laat proeven. Maar al te vaak hoor ik dan: “Oh, maar dit is lekker! Wat is het?”. Met een grote glimlach vertel ik ze dan maar al te graag: Het is een Chardonnay!
Kortom, de ene chardonnay is de andere niet! Ga op zoek naar de perfecte chardonnay, stel eens een leuke proefdoos samen bij ons in de winkel of online. Proef ze thuis, op je gemak. Bestellen kan al vanaf 1 fles!