Menu
EUR
Wat is lekkere alcoholvrije wijn?

Wat is lekkere alcoholvrije wijn?

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0


Ok, toegegeven! Het helpt altijd als een vriendelijke wijnrecensent een mooi en positief stuk schrijft in de landelijke dagbladen. In dit geval betrof het een artikel over de alcoholvrije wijnen van Weingut Leitz.

Mooi om te zien is dat de landelijke dagbladen toch nog een groot publiek weten te bereiken en dat ook wij zoveel positieve reacties hebben gekregen op deze alcoholvrije wijnen. Wij zijn superblij dit soort alcoholvrije wijnen in ons assortiment te hebben en deze aan jullie te kunnen leveren. 

Rijst meteen de vraag waarom deze alcoholvrije wijnen wel en andere zeker niet ‘lekker’ zijn. Om daar antwoord op te kunnen geven is het verstandig wat meer in te zoomen op hoe alcoholvrije wijn gemaakt wordt, of beter gezegd gemaakt hoort te worden.

Wat is wijn?

Wijn is een drank die ontstaat doordat het sap van druiven (en echt alléén maar van druiven) wordt vergist, waardoor er alcohol ontstaat. Tijdens de vergisting worden de aanwezige suikers in de most omgezet in alcohol. Tijdens dit chemische proces ontstaan de zo belangrijke aroma’s (geur én smaak) in de wijn. Afhankelijk van wat een wijnmaker zich ten doel heeft gesteld met het maken van een bepaalde wijn zijn deze aroma’s in bepaalde mate aanwezig in de wijn. Uiteraard ontstaan er nog andere aroma’s gedurende de rijping, bijv. op eiken vaten.

Alcohol geeft diepgang, complexiteit, geur en smaak aan een wijn...

Als de druivenmost niet zou vergisten, dan ontstaat er dus geen alcohol en is het verkregen eindproduct gewoon druivensap. Ook lekker, maar dat sapje kun je ook in pakken kopen bij elke supermarkt.

Alcohol geeft dus de diepgang en complexiteit aan de wijn. Zorgt voor structuur en aroma’s.
En daar zit hem nou de uitdaging voor de wijnmakers. Hoe maak je lekkere alcoholvrije wijn, dus een die zoveel mogelijk van de geur en smaakaroma’s bevat en voldoende structuur heeft, maar dan zonder de alcohol.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Na de introductie van een nieuw fenomeen genaamd Dry January, neemt de vraag naar alcoholvrije wijnen toe. Er wordt dan ook wereldwijd druk gewerkt om de kwaliteit van alcoholvrije wijn omhoog te brengen. En dat lukt, maar dan alleen met kwalitatief goede basiswijn, mét alcohol. De alcohol wordt ontrokken uit deze wijnen. Men noemt dit proces dealcoholiseren en kan op verschillende manieren worden aangepakt. Het dealcoholiseren van wijn schijnt op zich niet ‘heel erg moeilijk’ te zijn, maar het behouden van zoveel mogelijk smaak- en geurstoffen behouden stelt de wijnmakers toch wel voor wat uitdagingen.

Door de wijn te verhitten, gaan waardevolle aroma's verloren

De meest gebruikte manieren zijn spinning cone, microfiltratie en kolomdistillatie onder vacuüm. Bij deze laatste methode wordt door middel van distillatie in een hoge kolom, bestaande uit etages met geperforeerde platen, de alcohol uit de wijn gefilterd. Dit doet men door de wijn te verhitten tot ca. 35˚C.  Zou men een hogere temperatuur gebruiken, dan verdampen er teveel geur- en smaakstoffen uit de wijn. Hoe lager de temperatuur, des te beter de kwaliteit van de alcoholvrije wijn zal zijn. De spinning cone methode maakt ook gebruik van verhitting, maar daar zijn de geperforeerde platen vervangen door ronddraaiende kegeltjes. Door middel van stoom en de hoge temperatuur wordt de alcohol omhoog gestuwd en blijft de overige vloeistof achter in de ketel. Aroma’s die aan het begin van dit proces verdampen worden opgevangen. Deze gaan later weer terug in de wijn. Alcoholvrije wijnen die op deze manier gemaakt worden bevatten echter geen 0% maar kunnen tot maximaal 0,5% alcohol bevatten. 

Microfiltratie is een dure zeeftechniek waarbij de wijn onder druk wordt gezeefd. Alcoholmoleculen worden door een membraam gedrukt. Dit proces moet meerdere keren herhaald worden om alle alcohol eruit te halen. Hierbij komt, in tegenstelling tot de eerder genoemde methodes, geen hitte aan te pas. Dat is goed, want dan gaan ook de waardevolle aroma’s niet verloren. Door het persen heeft echter de structuur van de wijn wel wat te lijden.

Al met al leveren alle genoemde methodes zowel voor- als nadelen op. Maar de kwaliteit verbetert sterk, mede doordat wijnmakers tegenwoordig hun basiswijnen afstemmen op het achteraf dealcoholiseren. Zo krijgt bijvoorbeeld een cabernet sauvignon net wat meer houtlagering, zodat de geur- en smaakstoffen in grotere hoeveelheden in de basiswijn aanwezig is. Bij een chardonnay zorgt men er in de wijngaard al voor dat de bessen wat meer suikers hebben opgebouwd, om er zo later voor te zorgen dat de wijn niet wrang gaat smaken. Deze suiker proef je niet in de wijn, maar zijn nodig om de zuren te onderdrukken. 

Als de basiswijn van zeer goede kwaliteit is, zal ook de uiteindelijke alcoholvrije wijn van goede kwaliteit zijn. Dan hoeven er ook geen suiker of aroma’s achteraf aan te worden toegevoegd.

Wat is nou de beste alcoholvrije wijn? Een vraag die ons veel gesteld wordt. Na een lange zoektocht langs de vele alcoholvrije wijnen die verkrijgbaar zijn, hebben wij gekozen voor de wijnen van Weingut Leitz. U vindt ze in onze shop en zijn ondertussen enorm in populariteit gestegen. Eenmaal geproefd komen onze klanten er graag op terug. Een veel gehoorde opmerking is dat de wijnen van Weingut Leitz gewoon wél smaken in tegenstelling tot alcoholvrije wijnen van andere huizen. Er is van Weingut Leitz rode alcoholvrije wijn, witte alcoholvrije wijn, mousserende alcoholvrije wijn en alcoholvrije rosé.

Wilt u ook de alcoholvrije wijnen van Weingut Leitz proeven? Komt gerust langs in de winkel of bestel per fles en stel uw eigen proefdoos samen.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »