Stoofpeertjes in rode port
Eén van onze favoriete familiebezigheden is koken en het maken van gezellige gerechten uit grootmoederstijd. Gestoofde peertjes is zo'n typisch voorbeeld, waarvan we het recept graag met je willen delen. Het bereiden is niet ingewikkeld en kost alles bij elkaar een paar uurtjes.
Ingrediënten
12 st | Gieser Wildeman stoofpeertjes |
Sinaasappelzest | |
250 ml | Vers geperst sinaasappelsap |
750 ml | Ruby port |
2 st | Kaneelstokje |
2 st | Steranijs |
2 st | Kruidnagel |
Snufje gemberpoeder |
Hoe bereid je stoofpeertjes?
Schil de peertjes met een dunschiller en laat het steeltje eraan zitten. Zet de peertjes rechtop in een grote pan, tegen elkaar aan.
Met een klein mesje haal je van 1 of 2 sinaasappels de schillen of zest. Laat het witte gedeelte vooral achterwege, want dit geeft een nare bittere smaak. Pers de sinaasappels en doe het sap bij de peertjes in de pan. Voeg vervolgens ook de port, alle specerijen en de zest toe.
Breng alles aan de kook en zet het vuur daarna laag en laat de deksel op de pan. Laat de peertjes in een aantal uren gaar worden op laag vuur met de deksel half op de pan.
Check af en toe of ze niet te gaar worden en bedruip ze af en toe met een lepel vocht uit de pan. Zodra de peertjes gaar zijn verdeel je ze in een mooie schaal. Het overgebleven vocht laat je inkoken door het vuur iets hoger te zetten. Zodra je de peertjes opdient kun je het vocht erover schenken.