Zuurkoolschotel met spekjes, appel en een topping van oude kaas
Dit recept maak ik al jaren met veel plezier, vooral op koude winterse dagen. Een ouderwetse zuurkoolschotel in een modern jasje. Het recept dat je in deze post kunt lezen, is gemakkelijk te maken. En natuurlijk combineren we dit heerlijke Hollandse gerecht met een fijne Duitse riesling.
Ingrediënten voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 50 minuten
1 | pakje zuurkool (gekruid of naturel) |
1 | bekertje crème fraîche |
1 | middelgrote / grote Elstar |
125 gram | magere spekblokjes |
500 gram | aardappels |
1 zakje | geraspte oude kaas |
mosterd | |
peper / zout | |
beetje melk | |
snufje nootmuskaat | |
boter |
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180˚C, boven- en onder warmte.
Koken
Schil 500 gram kruimige aardappelen, snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water in 15-20 min gaar en voeg eventueel wat zout toe. Zodra de aardappelen kruimig zijn giet je ze af en laat je ze even staan met de deksel op de pan.
Ook de zuurkool breng je aan de kook in een ruime pan met water. Laat de zuurkool circa 15 minuten koken. Giet daarna af en laat even uitlekken in een vergiet.
Aardappelpuree maken
Het is nu tijd om aardappelpuree te maken. Hiervoor verwarmen we een klein beetje melk in een steelpan op laag vuur, maar laat dit vooral niet koken. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of met de mixer) en voeg wat melk en (room)boter toe. Roer het mengsel luchtig door tot de boter helemaal gesmolten is. Breng de puree tot slot op smaak met 2 eetlepels (scherpe) mosterd, een snufje nootmuskaat, peper en een klein beetje zout.
Spekjes en Appel
Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn en laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenrol. Schil de Elstar en snijdt deze in kleine stukjes.
Mengen
Als de zuurkool genoeg is uitgelekt mengen we deze met het bekertje crème fraîche en de appel tot een smeuïg geheel.
Bijna klaar
Het is nu tijd om de ovenschotel klaar te maken. Gebruik hiervoor een ruime ovenschaal. Verspreidt over de bodem wat van de aardappelpuree, gevold door het zuurkool mengsel. Daarna strooien we de spekjes over de zuurkool en dekken we dit vervolgens af met het restant van de aardappelpuree. Tot slot volgt de topping van oude kaas, die we lekker ruim uitstrooien.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat de schotel in ca. 30-40 minuten nagaren. De beste indicatie is de topping. Zodra deze mooi goudbruin is, is de schotel klaar om geserveerd te worden.
Wij drinken bij deze zuurkoolschotel een verfijnde Moezel riesling uit ons assortiment.Van Volxem Riesling
Eet smakelijk!