Menetou-Salon wijnen
Gerard Clément was één van de oprichters die aan de wieg hebben gestaan van de appellatie Menetou-Salon. Een gerespecteerd wijnbouwer in de streek de Loire. We hebben het over Antoine’s opa. Gerard Clément is zijn grote voorbeeld en Antoine prijst zichzelf dan ook een gelukkig man met de aanwezigheid van opa op het domaine.
Antoine zelf begon zijn loopbaan in een wijnwinkeltje, om daarna door te stomen naar de functie van inkoper bij een van de grootste wijnhandelaren van Frankrijk. Hij kreeg de kans om zijn kennis en ervaring te vergroten en op het internationale podium te opereren. Hij vertrok naar o.a. Australië. Na 12 jaar in het buitenland te hebben doorgebracht keerde hij terug naar huis met het doel al zijn opgedane kennis en ervaring ten goede te laten komen aan het domaine.
De man straalt een en al passie uit. Passie voor het terroir en zijn wijnen, die hiervan een perfecte weerspiegeling zijn. Hij werkt duurzaam en gebruikt geen extra gisten om de vergisting op gang te brengen. Alle sauvignon blanc en pinot noir druiven worden met de hand geplukt.
Het wijngaardareaal ligt verspreid over schillende terroir, elk met unieke eigenschappen. Op Pouilly-sur-Loire werkt hij op een ondergrond van 65% Silex aangevuld met witte kalk (caillottes genaamd). In Quincy staan de druiven op een bodem van zand en klei. In Menetou-Salon daarentegen groeien de druiven op kimmeridgien, de welbekende kalkrijke bodem met veel mergel en schelpen. In Sancerre bestaat de bodem eveneens uit caillottes.
Domaine Antoine de la Farge maakt mono cépages van enkel sauvignon blanc en pinot noir druiven. Sauvignon blanc is natuurlijk voor deze streken in de Loire het belangrijkste druivenras. De witte druif kan door de weersomstandigheden en de verscheidenheid aan terroirs langzaam rijpen. Hierdoor ontstaan er mooie citrustonen en de elegantie zoals we die kennen in de typische Loire wijnen. Pinot noir is een delicate druif en vereist speciale zorg om te komen tot bijzondere wijnen. De pinot noir’s van Antoine de la Farge krijgen niet al te veel houtrijping, zodat er lichte en fruitige rode wijnen ontstaan. Een langere houtrijping zal natuurlijk automatisch zorgen voor meer structuur en een krachtigere aroma’s.