Bodegas Alceño groeit voortdurend en past zich aan nieuwe kwaliteitscertificeringen en consumenteneisen aan. Ook zet men zich in voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wijnbereidingstechnieken en hebben daarnaast de bescherming van het milieu hoog in het vaandel staan.
Qua druiven is de inheemse variëteit is Monastrell hun grote trots. Dit blauwe druivenras vindt zijn oorsprong in de streek Jumilla en voldoet alle eisen waaraan een druivenras moet voldoen om in dit warme klimaat te overleven en tevens kan zorgen voor maximale kleur- en smaakkenmerken ontwikkeling, om zo de kwaliteit van de wijn te waarborgen.
Classificatie wijnen Bodegas Alceño
Bodegas Alceño produceert onder de D.O.P. Jumilla classificatie. Deze oorsprongsbenaming is gelegen in een zeer bijzondere enclave voor de productie van kwaliteitswijnen in het zuidoosten van Spanje, in een doorgangsgebied van de kust naar het plateau van La Mancha. Er zijn grote hoogteverschil, variërend van 400 tot 950 meter, geleidelijk stijgend in parallelle valleien van zuid naar noord, met uitstekende omstandigheden voor biologische landbouw.
Belangrijkste druivenrassen
Bij Bodegas Alceño beheert en bezit tal van wijngaarden van verschillende boeren, wat hen in staat stelt om te beschikken over verschillende variëteiten, van verschillende hoogtes, leeftijden en bodems. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn monastrell, syrah, garnacha tintorera, garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon. De belangrijkste witte druivenrassen zijn sauvignon blanc, verdejo, macabeo en airén.
Bodem van Jumilla
De bodems zijn voornamelijk steenachtig, kalkhoudend, zandig leem en kleiachtig. De regengevoede teelt is 80%, waarbij de meeste wijngaarden als bush vine zijn aangeplant. Omdat er in het gebied zeer weinig regen valt, zijn de opbrengsten erg laag. Er heerst een continentaal klimaat, waarbij de winters koud zijn en de zomer heet. De oogst begint in september en eindigt eind oktober.
Kwaliteitscontrole in de bodega
Bodegas Alceño beschikt over innovatieve kwaliteitssystemen om alle productie-, verouderings- en bottelprocessen te controleren, zodat de wijn de consument in optimale omstandigheden bereikt. Ook de medewerkers zijn hooggekwalificeerd die alle kwaliteitsprocessen controleren en kunnen garanderen.
Er wordt gewerkt met tanks van beton, inclusief de zogenaamde “submerged hat”-methode en temperatuurcontroles, om de druiven met het grootst mogelijke zorg te verwerken, zodat ze hun aroma’s behouden. De wijnmakerij is uitgerust met machines om de most en wijnen te bewerken, om er zo voor te zorgen dat kwaliteit van de wijn tijdens alle processen wordt gewaarborgd. Ook het verouderingsproces wordt voortdurende aan controles onderworpen. Naast betonnen tanks maakt Bodegas Alceño gebruik van houten Frans en Amerikaans eiken vaten.
De wijnen van Bodegas Alceño komen voor in de beste gidsen en schitteren op allerlei concoursen. Het allerbelangrijkste voor de familie is echter de erkenning van de klanten die de wijnen keer op keer weten te waarderen.