De Portugese wijnstreek Vinho Verde is wereldwijd beroemd vanwege een jonge witte wijn die daar volop geproduceerd wordt. Droog, fris en niet bijzonder hoog in de alcohol. Het grootste gedeelte van de aanplant van de Alvarinho druif, waar deze wijn voornamelijk van gemaakt wordt, staat voor het overgrote deel op een bodem met granieten ondergrond.
Quinta da Aveleda heeft een bijzonder terroir, omdat de wijngaarden een ondergrond hebben van graniet én leisteen. Dit is vrij uniek in de regio van Vinho Verde, omdat het overgrote deel (zo'n 90%) van alle wijngaarden hier alleen over een granieten ondergrond beschikken.
De wijnstokken van Quinta da Aveleda staan dus ook voor een kleine 10% op leistein. Dit is a-typisch voor de streek en levert een totaal andere Vinho Verde op. De wijn heeft mindere minerale tonen, maar beschikt wel over meer tropische tonen.
Het familiebedrijf produceert sinds 1870 wijnen van hoge kwaliteit en behoren tot de top van wijnproducenten in de regio en ver daarbuiten. Op dit moment staat de vijfde generatie al aan de leiding, die de oude tradities van hun voorouders voortzet met behulp van moderne technieken en innovaties. Quinta da Aveleda werkt alleen met Portugese druivenrassen, waarbij de focus op de druiven Loureiro en Alvarinho ligt.