The Salcuta Wine Company is een jong Moldavisch wijnhuis
Meestal als we schrijven over een wijnhuis staat er vaak wel ergens geschreven dat het betreffende huis al bestaat sinds 1885, om maar eens een tot de verbeelding sprekende tijd te noemen. Als ik dan naar wijnhuis Salcuta kijk valt mijn oog op 1995! Jawel 1995. Het lijkt wel gisteren. In de wijnwereld kom je dan net kijken en zou je denken dat ze nog lerende zijn, maar niets is minder waar! Aan de kwaliteit en gedrevenheid valt niets aan te merken.
Wijnhuis Salcuta is gevestigd in de regio Stefan Voda
Wijnhuis Salcuta is gesitueerd in het zuid-oosten van Moldavië in de regio Stefan Voda en is de naam van het gelijknamige dorpje in het Causeni district. Deze streek kent een oude historie als het op wijnmaken aankomt. De eerste vermeldingen leidden terug naar 1706. Ouden bronnen meldden dat de eerste bewoners van Salcuta gefascineerd waren door de prachtige natuur en de geweldige condities om wijnstokken te kunnen laten groeien.
Ook Eugen Pislaru werd geinspireerd door het gebied. Eugen Pislaru is in 1974 afgestudeerd aan de Chisinau Agricultural Institute. Hierna begon hij zijn professionele carrière in de landbouw in Hagimus, ook in het Causeni district. Eugen Pislaru's liefde voor zijn land en de oude wijntradities leidt in 1995 tot de oprichting van The Salcuta Winecompany. De beginperiode van de firma kent moeilijke tijden, maar Eugen zet door! Hij blijkt in staat te zijn de oude tradities in ere te houden, maar de volledige productie te moderniseren. Het volledige proces heeft hij onder controle. Van de het planten van de stokken, het onderhoud van de wijngaarden, de oogst, het wijnmaken en uiteindelijk de botteling van de wijn.
The Salcuta Winecompany voldoet aan de hoogste Europese kwaliteitseisen
Op dit moment voldoet Salcuta aan de hoogst mogelijke kwaliteitseisen en maakt wijnen die concurrerend zijn op de Europese markt. Modern gemaakt en erg smakelijk en bovendien in een mooie jasje!