Diepe donkerrode kleur, verleidelijke aroma's van zwart en rood fruit met impressies van vers geschaafd hout, vanille, mokka, kruidnagel en zoethout. Zwarte bessen, pruimen, zwarte kersen, koffie en ceder in de mond. Intens met soepele afdronk. Lees meer.
De wijn heeft een mooie, donkere en dieperode kleur. Uit het glas stijgen verleidelijke aroma's van zwart en rood fruit met impressies van vers geschaafd hout, vanille, mokka, kruidnagel en zoethout omhoog, Zwarte bessen, pruimen, zwarte kersen, koffie en ceder in de mond. Intens maar zeer aangenaam mondgevoel. Lange, indrukwekkende maar heerlijk soepele afdronk.
Ik hoor u denken: 'Kratosija'? Wat is dat voor een druif! Begrijpelijk, want het is geen alledaagse druif, of misschien toch wel? Kratosija is, zoals u al vermoedde, een blauwe druif die we uit andere Europese landen kennen onder een andere naam. Zo heet de druif uit het Italiaanse Puglia primitivo, in Californië Zinfandel en heet de druif in het nabijgelegen Kroatië tribidag.
Deze zeer populaire druif laat zich lekker smaken bij allerlei stevige vleesgerechten, wild en gekruide stoofpotjes.
De wijngaarden waar kratosija staat aangeplant bevinden zich de vallei van de Vardar rivier in de wijnstreek rondom Skopje. De wijngaarden strekken zich uit over de heuvels en liggen op een hoogte van minimaal 300 meter boven zeeniveau en staan allemaal op de zuidelijke kant van de hellingen. Hierbij zorgen de omliggende bergen voor een uitstekend microklimaat. De bergluchtstromen die in dit gebied circuleren, verminderen daadwerkelijk de zomerse avondtemperaturen en houden de grond warm in de winter. Bovendien heb je in Skopje minder mediterrane invloeden maar eerder continentaal.
De bodem van de Wijngaarden zijn arme bodems met gevarieerde ondergronden van kalksteen, klei en leisteen naar, dichter bij de rivier, meer alluviale bodems met meer keien.
De kratosija druiven worden zodra ze rijp genoeg zijn met de hand geplukt en bij binnenkomst gekneusd, gevolgd door een lange maceratie waarbij gebruik wordt gemaakt van een pneumatische punch-down systeem verbonden aan de grote houten fusten. Door dit systeem toe te passen krijgt de most een uitzonderlijke kleurextractie met zeer fijne tannine gedurende de fermentatie. Na de fermentatie rijpt de wijn op een mix van nieuwe en gebruikte Franse en Amerikaanse eiken vaten gedurende een periode van maar liefst 30 maanden.