Deze picpoul de Pinet is een aromatische mix van fruit en bloemen in de geur, ziltig en fris door invloed van de zee. Een volle smaak met citrus tonen en een mooie droge afdronk. De ideale begeleider van oesters maar ook witte asperges. Lees meer.
Nou sta ik persoonlijk niet direct op de tafel als het om Picpoul de Pinet gaat. De Picpoul's die ik mijn leven heb mogen proeven waren namelijk niet direct van dusdanige kwaliteit dat ik mezelf, laat staan mijn klanten ermee zou willen vermoeien, omdat de exemplaren die heb ik mogen proeven 'hard' waren. Met strenge, vervelende zuren waar je de Omeprazol bij in de aanslag dient te houden.
Maar ze zijn er dus blijkbaar wel! De goeie, de drinkbare, de lekkere! Ik geloof dat ze zeldzaam zijn, maar ik heb er eentje gevonden. En ik ga hem u zeker niet onthouden.
Gelegen in het hart van de Languedoc, in het plaatsje Pinet ligt Domaine Petit Roubie. Opgericht door Olivier Assan. Sinds 1985 biologisch gecertificeerd en was daarmee een pionier in zijn gebied. Tevens oprichter van de Milissime Bio wijnbeurs in Montpellier die in 2023 voor de dertigste keer is georganiseerd.
Het domein heeft 80 hectare wijngaard in Pinet, Florensac, Marseillan & Castelnau de Guers. De zee is het terroir zegt men over de appelatie Picpoul de Pinet de genoemd is naar de druif die er met name wordt verbouwd.
Voor de echte liefhebbers wat technische informatie: De picpoul druiven, die op een bodem van klei en kalksteen staan, worden machinaal geplukt, heel vroeg in de ochtend om oxidatie tegen te gaan. De opbrengst is 55hl/ha. De druiven krijgen bij binnenkomst een koude behandeling en worden temperatuur gecontroleerd vergist. Na 5 maanden in rvs tank is de wijn klaar voor botteling.
Deze picpoul de Pinet is een aromatische mix van fruit en bloemen in de geur, ziltig en fris door invloed van de zee. Een volle smaak met citrus tonen en een mooie droge afdronk. De ideale begeleider van oesters maar ook witte asperges.
Perfect in combinatie met oesters, fruits de mer, als verfrissend aperitief, bij Quiche met geitenkaas of witte asperges. Het beste serveer je deze wijn tussen de 9ºC en 11ºC. En in een kelder kun je de wijn tot 3 jaar bewaren.