Herkomst van barbera
Barbera staat voornamelijk aangeplant in Noord-Italië en is op zijn best in Piëmonte. Wijnen die gemaakt worden van barbera zijn toegankelijker dan de nebbiolowijnen die ook in dit gebied geproduceerd worden, zoals Barolo en Barbaresco. Wijnen van barbera bevatten minder tannines, veel meer fruit en een mooi fris zuur. Barbera wordt mooier naarmate de rijping langer is. Barbera wordt ook aangeplant in Californië en Argentinië.
Kleur van barbera
Barbera geeft diep, donkerpaarse wijnen met een roze randje.
Geur en smaak van barbera
De geur is fruitig met aroma’s van zoete kersen, bramen, pruimen, frambozen, maar ook zoethout. Het is een droge wijn met een fruitige smaak van zoete kersen en een fris zuurtje. De wijn is over het algemeen soepel met weinig tannines.
Wijn en spijs tips bij een wijn van barbera
Door het aanwezige zuurtje in de barbera, combineert de wijn perfect bij stevige maaltijden die wat meer vet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een zware vleesgerechten met saus of een pasta Carbonara. Het zuur van de wijn is een goeie tegenhanger van het vet in de gerechten, waardoor de wijn en het gerecht samen mooi in balans blijven.