Negroamaro is een van de populairste druivenrassen die groeien in Puglia, de meest zuidelijke regio van Italië, ook wel de hak van de laars genoemd. De combinatie van de wat zoetige, fluwelige smaak en zijn volle stijl maakt dat in Nederland deze wijnen ontzettend populair zijn. Het zijn fijne doordrinkers voor een hele betaalbare prijs!
Negroamaro wordt vaak gemengd met andere druivensoorten, zoals malvasia nera en primitivo, om meer complexe en gebalanceerde wijnen te creëren. Het wordt ook gebruikt om roséwijnen te produceren.
Herkomst van negroamaro
Negroamaro is een van de belangrijkste druivenrassen die groeien in Puglia, de meest zuidelijke regio van Italië. Hier wordt sinds de 19e eeuw al vermelding gemaakt van deze zwarte (negro) bittere (amaro) druif. Of deze verwijzing helemaal klopt durven we niet te beweren, want bitter is de wijn geenszins. Vooral in de provincie Lecce en Brindisi op het schiereiland Salento komt veel negroamaro voor.
De negroamaro druif rijpt vrij laat in het seizoen en de besjes zijn donker van kleur met een dikke schil, waarmee ze goed bestand zijn tegen de enorme hitte in ‘de hak van de laars’ waaronder dit gedeelte van Italië ook wel bekend is. Hierdoor bouwt de druif ook veel suikers op, wat goed terug te proeven is in de wijn.
De combinatie van de wat zoetige, fluwelige smaak en de rondeur maakt dat in Nederland deze wijnen ontzettend populair zijn. Het zijn fijne doordrinkers voor een hele betaalbare prijs!
Kleur van negroamaro wijn
Negroamaro druiven zijn diep donkerblauw van kleur en hebben een dikke schil, wat resulteert in een wijn met een diepe kleur en veel tannines. Wijn van negroamaro is intens, diepdonkerpaars van kleur.
Geur en smaak van negroamaro
De aroma’s van negroamaro variëren van rijp, gestoofd donker fruit zoals pruimen, bramen en overrijpe
zwarte bessen en kersen, maar ook zoethout, kaneel en kruidigheid zijn veel voorkomende aroma's. In de afdronk is het kleine aangenaam bittertje erg herkenbaar. De smaak is vol en rijp, haast zondoorstoofd en wat zoetig. Maar door het van nature aanwezige frisse zuur, blijft de wijn heel mooi in balans.
Gerechten en negroamaro
Door de volle en ronde stijl en de aanwezige kruidigheid, smaakt negroamaro heerlijk bij pittige worstjes zoals salami of chorizo, of een pittige pizza of pastagerecht. Natuurlijk kan een stevig stuk vlees van de bbq ook best met een negroamaro worden gecombineerd, ook in de zomer. Koel de wijn dan eens een paar graden terug. Zo blijft de wijn heerlijk fruitig en drinkbaar, zonder log te worden.