Dolcetto is een Italiaanse druivensoort die voornamelijk in de regio Piemonte wordt verbouwd. Het is een relatief onbekende druivensoort in vergelijking met andere Italiaanse druiven zoals sangiovese en nebbiolo, maar het is wel een belangrijk ingrediënt in de productie van enkele van de meest gewaardeerde wijnen van de regio.
De naam "dolcetto" komt van het Italiaanse woord dolce, wat "zoet" betekent. Dit is echter enigszins misleidend, aangezien de druiven eigenlijk niet zoet zijn maar droge rode wijnen voortbrengen.
Kenmerken van dolcetto
Dolcetto is vroegrijp en produceert wijnen met een hoog zuurgehalte en een relatief laag tanninegehalte. Dit maakt de wijnen over het algemeen soepel en makkelijk drinkbaar. Dolcetto wijnen hebben een diepe, robijnrode kleur en een fruitige smaak die doet denken aan bessen en pruimen, bosbessen en aardbeien. Maar ook tonen van roos en andere bloemige tonen, met een toetsje amandelen komen voor.
Waar groeit dolcetto?
Een van de belangrijkste wijngebieden waar dolcetto wordt verbouwd, is Dogliani, Monferrato en Langhe. Dolcetto wordt ook verbouwd in andere delen van Piemonte, waaronder de regio's Diano d'Alba en Alba. Hier wordt de druif gebruikt om wijnen te produceren die iets lichter van smaak zijn dan de Dogliani-wijnen, maar nog steeds fruitig en makkelijk drinkbaar.
Hoewel dolcetto over het algemeen niet zo bekend is als sommige andere Italiaanse druiven, zijn wijnen gemaakt met deze druif wel populair bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een unieke en smaakvolle wijn.
Dolcetto en Wijn & Spijs
Wijn van en met dolcetto past goed bij een breed scala aan gerechten, waaronder pizza, pasta en gegrild vlees.