Herkomst van Graciano
De Graciano druif is een zwart-blauw druivenras uit het gebied Rioja, in Spanje. Vanwege het droge en warme klimaat is Spanje, is dit de perfecte plek om dit druivenras te kunnen verbouwen. De druiven worden doorgaans in kleine hoeveelheden geoogst aan het einde van oktober en vaak geblend met andere druivenrassen zoals Tempranillo, om het rijpingsprocess van de wijn te bevorderen, zoals in Gran Reserva wijnen.
De Graciano druif komt echter niet alleen in Spanje voor, maar wordt ook veelal verbouwd in Australië. In Frankrijk gebeurt dit ook, maar valt het ras onder andere namen, namelijk Morrastel of Courouillade.
Kenmerken van Graciano
Wijnen van de Graciano druif staan bekend om hun donkere kleur en aroma's van bramen en chocolade. Ook wordt de wijn beschreven als kruidig, met hier en daar tonen van menthol of munt.
Het heeft veelal een volle body en een intense afdronk waarbij het kruidige en fruitige karakter van de wijn prettig blijft hangen. Verder heeft de wijn een redelijk gehalte aan tannines en zuur, wat het een goede kandidaat maakt om gecombineerd te worden met wat pittigere gerechten.
Wijn-Spijs Combinaties met Graciano
Wijnen gemaakt met de Graciano druif worden veelal gecombineerd met gekruide of pittige gerechten. Denk hier aan ingrediënten als sterke kaas, bijvoorbeeld Gorgonzola of Manchego, maar ook gegrild vlees als lam, kip én gerechten met als basis knoflook of olijf.