Petit verdot is een blauwe druif die oorspronkelijk uit de Bordeaux afkomstig is, maar tegenwoordig wereldwijd wordt verbouwd en dan met name in de Nieuwe Wereld landen zoals Australië, Chili, Zuid-Afrika en Californië. Het is een minder bekende druivensoort dan merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, maar het is een druif die zich onderscheidt door zijn krachtige smaakprofiel en mysterieuze karakter.
De druif staat bekend om zijn intense, donkere kleur en krachtige smaakprofiel. Petit Verdot wordt vaak gebruikt als een blenderdruif, waardoor het mogelijk is om meer complexe en evenwichtige wijnen te produceren.
Geschiedenis en oorsprong van Petit Verdot
Alhoewel de exacte oorsprong van petit verdot onbekend is, wordt verondersteld dat het een oud ras is dat al eeuwenlang in de Bordeaux streek wordt verbouwd. In de 18e eeuw werd petit verdot beschouwd als een van de belangrijkste druivensoorten in Bordeaux, maar tegen het einde van de 19e eeuw was het bijna uitgestorven. De druif werd vaak gebruikt als een van de druiven in een blend met als specifieke eigenschap om extra kleur en tannines aan de wijn toe te voegen. In de loop der jaren is het belang van petit verdot in Bordeaux echter afgenomen, omdat de druif gevoelig is voor ziektes en moeilijk te verbouwen is.
Petit Verdot in de moderne wijnwereld
Petit verdot wordt tegenwoordig nog steeds verbouwd in Bordeaux, maar wordt steeds minder vaak gebruikt als druif om mee te blenden. In plaats daarvan wordt het steeds vaker als een enkele variëteit gebruikt om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.
Buiten Bordeaux wordt petit verdot ook verbouwd in de Nieuwe Wereld wijnlanden, waar de steeds populairder wordt.
Kenmerken Petit Verdot
Petit verdot is een langzaam rijpende druif en is daarom gevoelig voor koude temperaturen. Hierdoor was het in de destijds koele Bordeaux streek moeilijk om deze druif te verbouwen en werd het vaak gebruikt als aanvulling op andere druivensoorten.
Wijnen gemaakt van petit verdot hebben vaak een diepe, donkere kleur en zijn meestal zeer tanninerijk en zuur. Ze hebben ook de neiging om een hoog alcoholpercentage te hebben, wat bijdraagt aan de krachtige en robuuste smaak van de wijn.
Zoals gezegd wordt petit verdot meestal gebruikt als aanvulling op andere druivensoorten om wijnen meer diepte en structuur te geven. Het wordt vaak gebruikt in blends met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc om Bordeaux te maken.
In wijnen waar petit verdot een prominente rol speelt, biedt het meestal donkere fruitaroma's van bramen, bosbessen en pruimen. De druif geeft ook vaak aroma's van kruiden, cederhout en tabak, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn.
Petit verdot wordt ook gebruikt in wijnen uit andere delen van de wereld, waaronder Californië, Australië en Chili. In deze regio's wordt de druif vaak gebruikt om wijnen te maken die voller en krachtiger zijn dan wijnen die alleen zijn gemaakt van merlot of cabernet sauvignon.