Shiraz en syrah zijn gelijk aan elkaar, het verschil in naam geeft eigenlijk heel gemakkelijk de herkomst aan. Zo wordt syrah vooral gebruik in het Franse Rhône gebied, terwijl shiraz doorgaans wordt gebruikt in de Nieuwe Wereld landen zoals Australië en Amerika.
Herkomst van shiraz
Van syrah werd voor het allereerst melding gemaakt in de Noordelijke Rhône in 1781 en dankt zijn wereldfaam aan wijnen als Hermitage en Côte Rôtie. Buiten Europa zijn het met name landen als Australië en Amerika die geweldige shiraz's voortbrengen, waarbij onderlinge verschillen in regio, bodem en klimaat zorgen voor de grote verscheidenheid in wijnstijlen.
Cool climate syrah
In koelere gedeelten van bijvoorbeeld Chili, wordt de druif specificiek syrah genoemd, omdat het een betere weerspiegeling is van de Rhône stijl syrah. Ze bevatten vaker een hogere zuurgraad en meer tannines. Daarnaast zijn ze vaak wat aardser van stijl. De hoge zuurgraad heeft te maken met het langere rijpingsproces wat de druif nodig, waardoor er meer zuren opgebouwd worden. Ook bevatten deze cool climate syrah's een lager alcoholpercentage dan de warm klimaat shiraz.
Warm climate shiraz
Shiraz uit warme gebieden, zoals het Australische Barossa zijn veel warmer en rijker van stijl. Aroma's van donker fruit zoals pruimen, cassis, kruiden, chocolade, koffie, specerijen en pittigheid zijn geen uitzondering. Daarnaast bezitten ze vaak een zoetachtige afdronk met veel rondeur. Het zijn prettige 'jammy' wijnen.
Gerechten en shiraz
Shiraz gaat perfect bij boeuf bourguignon of andere stoofpotjes met rundvlees en een heerlijke match bij een pttige Babi Ketjap.