Susumaniello is nog steeds een relatief zeldzame druif, met slechts een handvol producenten die zich toeleggen op het maken van deze wijn. Het is echter een interessante en unieke druivensoort die het ontdekken waard is voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de meer bekende druivensoorten.
Herkomst susumaniello
Susumaniello is een zeldzaam inheems Italiaans blauw druivenras dat nog niet zo lang geleden met uitsterven werd bedreigd. Gelukkig zagen wijnmakers in Salento de potentie van het druifje en is er met man en macht gewerkt aan de overleving van het soort. En met succes! In een aantal jaren werd de aanplant verhoogd van 1ha naar ruim 100ha. En maar goed ook want wijnen van susumaniello worden steeds populairder.
De naam van de druif komt van 'Somarello' wat letterlijk ezel betekent in het Italiaans. Het ezeltje werd vroeg ingezet om de druiven te vervoeren vanaf de wijngaarden naar de kelder.
Kenmerken susumaniello
De kleur van de wijn is diep en intens van kleur. Aroma's lopen uiteen van rode bessen, pruimen, bramen en ander rood fruit tot spicy aroma's van peper, chocolade en tabak. Een goeie susumaniello is rijk en geconcentreerd en heeft een stoer karakter.