Tempranillo is een druivenras dat voornamelijk in Spanje wordt verbouwd en is bekend om zijn rijke smaak en aroma. Het is een van de belangrijkste druivensoorten in de beroemde wijnregio's van Spanje, zoals Rioja en Ribera del Duero.
Herkomst tempranillo
Tempranillo is de nationale druif van Spanje en daar bekend onder verschillende namen zoals cencibel, tinto del pais of ull de llebre. In Portugal kennen we de blauwe tempraillo druif als tinto roriz.
Tempraillo staat veel aangeplant, waarvan Rioje, Ribera del Duero, Navarra en Costers del Segre bekende streken zijn.
Kenmerken tempranillo
Het zijn vroegrijpende druiven en de schil bevat veel kleurstoffen. De zuurgraad is niet heel hoog, met zachte tannines. Wijnen van tempranillo kunnen goed rijpen op (eiken) houten vaten; gemaakt op RVS vaten ontstaan er fruitige, sappige wijnen die makkeijk drinkbaar zijn.
Tempranillo wordt vaak gebruikt in blends met andere druivensoorten, zoals grenache, mazuelo en graciano. De druif is echter ook geschikt om als enkele druivensoort te worden gebruikt en wordt vaak gebruikt voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit.
De wijnen die van tempranillo worden gemaakt, hebben vaak een robijnrode kleur en een complexe smaak die doet denken aan donker fruit, zoals zwarte kersen en bramen, gecombineerd met kruidige aroma's van vanille, kruidnagel en leer. De smaak van deze wijnen kan variëren afhankelijk van de regio waarin de druiven worden verbouwd en de productiemethode die wordt gebruikt.
In de Rioja wordt tempranillo vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor in de wijn andere, complexere aroma's ontstaan, zoals een vanillesmaak en donkere tonen van tabak.
Aroma's die vaak te vinden zijn in wijnen van tempranillo, afhankelijk van de opvoeding op RVS of hout, zijn pruim, aarbei, rode bessen, chocolade, drop, leer en specerijen.
Fijne tempranillo's in ons assortiment zijn de wijnen onder andere Ribera del Duero Vuela 9 Meses en Sendero Royal Tempranillo Tinto Jovèn.
Tempranillo en Wijn & Spijs
Tempranillo kan goed worden gecombineerd met vleesgerechten zoals lam, rundvlees en varkensvlees. Ze gaan ook goed samen met kaas en tapas, zoals chorizo en serranoham en zijn een geweldige aanvulling op gerechten met tomatensaus. De zachte tannines van tempranillo wijnen maken ze gemakkelijk te combineren met mooie gerechten en ze zijn een goede keuze voor mensen die nieuw zijn in de wereld van wijn & spijs combinaties.