Grenache komt oorspronkelijk uit Spanje en is daar bekend onder de naam garnacha. Grenache is een van de druiven die in de Provence veel wordt gebruikt voor het maken van rosé's. In het zuidelijke deel van de Rhône wordt met grenache een zogenaamde GSM blend geproduceerd (grenache, syrah, mourvèdre). Wijnen van grenache zijn fruitige, ronde wijnen met weinig tannines en een lage zuurgraad. De wijnen zijn erg sappig en smakelijk.
Herkomst grenache
Grenache is een veel voorkomend druivenras in zuidelijk Frankrijk, van de Provence, Rhône tot aan de Languedoc en Roussillon. Oorspronkelijk komt de druif uit Spanje waar we hem kennen onder de naam garnacha. En op Sardinië is grenache bekend onder de naam cannonau. Omdat grenache goed tegen warmte en zon kan, is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivenrassen. Vaak wordt grenache gebruikt in rode blends, zoals met syrah en mourvèdre. Onder Rhône liefhebbers bekend als de zogenaamde ‘GSM blend’. In dit soort blends zorgt de druif voor fruitigheid en rondeur. In de Rhône worden er bekende wijnen gemaakt met oa. grenache, zoals Chateauneuf-du-Pape.
In de Provence en Languedoc wordt er naast rode wijn ook rosé gemaakt van grenache. In de Provence wordt de druif hiervoor oa. geblend met cinsault en tibourenc. In de Roussillon wordt ook versterkte wijn gemaakt van grenache: Banyuls is een heerlijk zoete wijn die vaak ook twee andere varianten bevat, namelijk grenache noir en grenache gris. Deze wijn is heerlijk bij desserts met chocolade!
Kleur van grenache
Wijn van grenache is helderrood van kleur.
Geur en smaak van grenache
De roodfruit aroma’s van aardbeien, bramen, kersen en bessen en pruimen domineren de wijn en wat aardse tonen. Grenache heeft een lage zuurgraad en bevat weinig tannines, waardoor de wijn heerlijk sappig en drinkbaar blijft. Grenache kan ook heel goed op hout gerijpt worden, de wijn krijgt dan ook tonen van kruiden en specerijen, zoals witte peper en tabak. Als de wijn uit een warmer gebied afkomstig is dan kan er wat meer alcohol in zitten en wordt de wijn wat zwoeler en zoeter van stijl.
Gerechten en grenache
Een jonge, vooral fruitige grenache kan goed gecombineerd worden met lichtere gerechten, zoals carpaccio van rund. Een oudere, houtgerijpte gaat prima met een cassoulet met worst.