Malbec is de nationale blauwe druif van Argentinië waar stoere, stevige wijnen van worden gemaakt. Oorspronkelijk komt deze druif uit de Cahors in het westen van Frankrijk, maar ook in Bordeaux is malbec te vinden. Natuurlijk is er veel meer te vertellen over deze druif en dat lees je verderop op deze pagina.
Herkomst van malbec
Cot, zoals malbec eigenlijk heet, is een oud druivenras dat zijn oorsprong heeft liggen in de Cahors in het zuid-westen van Frankrijk. Vanuit de Cahors heeft de druif al in de 18e eeuw zijn weg gevonden richting de Bordeaux en dan met name in de Haut-Médoc, waar de malbec druif wordt gebruikt om te blenden. Eind jaren twintig van de vorige eeuw is de druif ook op het zuidelijk halfrond terecht gekomen en is in Argentinië uitgegroeid tot nationale blauwe druif. Argentinië is dan ook de grootste malbec producent ter wereld. Verder staat er, wel in mindere mate, malbec in Chili en Nieuw-Zeeland.
De wijnen van malbec uit de Cahors en Argentinië verschillen als dag en nacht. Malbec uit de Cahors is een vrij strenge stevige wijn, bijna zwart van kleur met veel tannines. Argentijnse malbec is, afhankelijk van het terroir waar de druif staat aangeplant, donkerrood van kleur en minder tannineus, maar ook rijper en soepeler. Ze zijn rijk en vol met een goeie structuur. In de Bordeaux wordt malbec aangeplant als ondersteunde druif in verschillende appellaties met andere blauwe druiven zoals cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc.
Omdat de malbec druif van zon en droogte houdt en gevoelig is voor schimmels en andere ziekten wordt met name in de Bordeaux steeds meer uitgeweken naar andere druiven zoals cabernet sauvignon en merlot. In Mendoza, Argentinië zoeken de wijnmakers meer en meer de hoogte op. Wijngaarden op een hoogte van 1400 meter boven zeeniveau zijn geen uitzondering meer. De reden hiervoor mag duidelijk zijn: hoog in de bergen is het droog en krijgen ziekten, parasieten en schimmels geen kans om het fruit te beschadigen. Daarnaast kan men naast veel zon overdag, rekenen op grotere temperatuursverschillen tussen dag en nacht, zodat het fruit langzaam kan rijpen en veel concentratie kan opbouwen.
Geur en smaak van malbec
Veel voorkomende aroma's in malbec zijn zoete bramen, zwarte kersen, rijp bosfruit, chocolade en eucalyptus. De wijn is intens van geur, soms aards. De smaak is zacht en vol, zonder veel zuren, maar kan wel veel tannines bevatten.
Gerechten en malbec
Malbec leent zich er goed om in te zetten bij een smakelijk vleesgerecht. Een inkoppertje natuurlijk! Wat dacht je van een Argentijnse steak van de grill?