Merlot is een van de klassieke druiven die in de Bordeaux voorkomen, maar is wereldwijd populair. De druif is gebaat bij een wat koeler klimaat, wat hier en daar al de nodige problemen oplevert vanwege de klimaats- verandering. Merlot geeft heerlijke fruitige en intense wijnen en is in allerlei stijlen verkrijgbaar: van fraaie houtgelagerde exemplaren tot een gemakkelijk, fruitige huiswijn.
Herkomst van merlot
Merlot is wereldwijd een van de meest aangeplante druivenrassen, maar werd voor het eerst gesignaleerd in Frankrijk rond het einde van de 18e eeuw. En nog steeds wordt er met name in de Languedoc en de Bordeaux veel merlot verbouwd. In de Bordeaux staat merlot vooral op de Rechter Oever en wordt meestal gebruikt om te blenden met cabernet franc. Er komen maar weinig 100% merlot wijnen voor in de Bordeaux: Pétrus in de Pomerol is hier wel een prachtig voorbeeld van. Omdat het een makkelijk te verbouwen druif is wordt van merlot overal ter wereld wijn gemaakt: het is een vroegrijpend druivenras dat grote trossen met grote bessen laat groeien. In de Nieuwe Wereld treffen we merlot aan van Zuid-Afrika tot aan Chili, Argentinië en de Verenigde Staten, waar er naast blends met cabernet sauvignon ook mooie mono cépages van worden geproduceerd.
Kleur van merlot
De kleur van merlot varieert van dieppaars als het een jonge wijn betreft, tot oud roodbruin als het een geouderde merlot is.
Geur en smaak van merlot
Wijnen van merlot opgevoed op RVS hebben een fruitig karakter en zijn als huiswijn makkelijk drinkbaar. Eigenlijk heeft merlot een zelfde stijl als cabernet sauvignon, maar is over het algemeen iets minder krachtig, maar wel met rijpere tonen en wat zachter van smaak. Indien opgevoed op eiken vaten wint de wijn aan karakter en wordt de wijn 'vleziger' en krachtiger. Aroma's die dan naar boven komen zijn naast rood fruit onder andere chocolade, tabak, zwarte bessen en kruidigheid.