Syrah geeft smakelijke, volle wijnen die mits goed gemaakt lang kunnen ouderen. Naast mono cépages wordt de druif veelvuldig gebruikt in blends, zoals de typische Rhône blend GSM: een blend van grenache, syrah en mourvèdre.
Herkomst van syrah
Syrah is voor het eerst ontdekt in de Noordelijke Rhône in 1781 en dankt zijn wereldfaam aan wijnen als Hermitage en Côte Rôtie. In de Rhône wordt nog steeds veel syrah verbouwd, maar ondertussen ook in de Nieuwe Wereld landen veel wijn geproduceerd van en met syrah. In de Nieuwe Wereld wordt echter vaak shiraz geschreven.
In het zuidelijke Rhône gebied wordt syrah vaak gebruikt om blends mee te maken. Een bekende blend is de zogenaamde GSM blend, gemaakt van grenache, syrah en mourvèdre druiven. Maar ook blends met cabernet sauvignon en cinsault geven mooie wijnen. In de noordelijke Rhône worden ook bekende mono cépages van syrah gemaakt, waarvan Cornas en Hermitage sprekende voorbeelden zijn.
Kenmerken syrah
De kleur van syrah varieert van rood tot diep donkerrood. Syrah uit het Rhône gebied bevat soms aardse tonen en is vaak vrij boers met stevige tannines. Het overgrote deel van syrah wijnen is stevig en heeft een volle structuur. Het zijn levendige wijnen met typische aroma's van garrique, peper, kaneel, anijs, pure choclade, koffie, rozijnen, drop, truffel en vanilletonen. Uiteraard ontbreken tonen van rijp rood- en zwart fruit niet. Syrah uit de Nieuwe Wereld heeft meestal zachtere en rondere tannines en kan erg jammy en sappig zijn. Ook is alcoholpercentage in syrah vrij hoog.
Gerechten en syrah
Syrah is een prima begeleider van diverse gerechten. Mooie combinaties worden gemaakt wild, zoals eend en Confit de Canard. Maar ook wildzwijn of fazant gaat goed. Daarnaast zal een steak van de BBQ ook heerlijk smaken bij een Nieuwe Wereld syrah.