De chardonnay druif is het meest veelzijdige druivenras ter wereld en in elke wijnstreek ter wereld te vinden. De druif weet zich goed aan de plaatselijke omstandigheden aan te passen en eenmaal in de fles beschikt ze over heel veel verschillende gedaantes.
Kleur van chardonnay
De kleur van de chardonnay varieert sterk van licht groengeel tot goudgeel, afhankelijk van de streek en het klimaat waar de druif groeit. Ook de leeftijd van de wijn speelt een groter rol. Zo zal een jonge chardonnay licht gougeel van kleur zijn en een oude Bourgogne, bijvoorbeeld een Meursault veel dieper en donkerder geel van kleur zijn.
Smaak van chardonnay
De chardonnay druif geeft op RVS vaten opgevoed droge, fruitige wijnen met aroma's van tropisch fruit van ananas en perzik en een frisse hint van wat citrus. Gerijpt op eiken vaten en afhankelijk van de streek en het klimaat ontstaan er totaal andere wijnen met complexe aroma's: boter, toast, noten, zuivel, soms rokerig of met wat meer mineraliteit. Chardonnay kan ook wat vettig of cremig zijn. De wijn voelt dan extra zacht en smeuïg in je mond. De zuurgraad van chardonnay is redelijk. Hierin verschilt chardonnay als dag en nacht met bijvoorbeeld sauvignon blanc, die altijd een prettig aanwezig en herkenbaar zuurtje bezit.
Eén van de champagne druiven: chardonnay
Chardonnay wordt over de hele wereld gemaakt als mono cépage, dus een 100% chardonnay. In de ons omringende wijnlanden wordt nagenoeg overal chardonnay gemaakt. In Frankrijk kennen we zoals gezegd de Bourogne als beroemde wijnstreek waar chardonnay wordt gemaakt, maar ook de Chablis mag niet vergeten worden. De strakdroge witte wijn die perfect matched met oesters wordt natuurlijk ook gemaakt van 100% chardonnay! Onze oosterburen in Duitsland zijn tegenwoordig eveneens heer en meester in het maken van Bourogne stijl chardonnay wijnen. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de chardonnay's van Weingut Knewitz. Deze boutique wijnen scoren hoog op internationale wijnpodia en zijn heerlijk om te drinken. En wist u dat chardonnay ook één van de basis druiven is van een Champagne, naast pinot noir en pinot meunier? Bij een Blanc de Blancs champagne daarentegen wordt alléén chardonnay gebruikt!
Chardonnay: een veelzijdige druif
Al met al is de ene chardonnay de andere niet. Als je chardonnay dan ook wilt combineren met een lekker gerecht is het zaak dat je altijd eerst goed kijkt waar de chardonnay vandaan komt en hoe deze is opgevoed. Wij helpen je graag met je zoektoch naar de juiste chardonnay bij het juiste gerecht. Heb je de chatfunctie rechtsonder in je beeld al ontdekt?
Nog meer lezen over deze druif? Lees dan snel onze blog over chardonnay.