Riesling, de koningin der druiven! Deze titel heeft dit kwaliteitsras niet voor niets gekregen. Riesling is één van de meest mooie witte druivenrassen ter wereld, temeer omdat de wijnen die ze geeft zo gevarieerd en terroir getypeerd zijn. Bovendien wordt riesling in alle smaakstijlen verwerkt: van mousserend, droog, off-dry tot zoet, edelzoet en als botrytis wijn.
Herkomst riesling
Riesling is een zeer oud druivenras dat zijn oorsprong vindt in de Duitse streek Rheingau, waar er in de 15e eeuw al melding werd gemaakt van het bestaan. Riesling is een kwaliteitsras waarbij het uitbotten wat later start dan bij andere rassen waardoor vorstschade vaak mee valt. Voor Duitsland is riesling het allerbelangrijkste witte druivenras en staat dan ook overaal aangeplant. De rieslings uit de Duitse wijnstreek Rheinhessen, groeien op een zeer kalkrijkbodem. Deze bijzondere wijnen staan bekend om hun prachtige mineraliteit. Ook buiten Duitsland vinden we veel riesling. Zoals bij de directe buren in De Elzas en Oostenrijk, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt riesling verbouwd. In de Elzas behoort riesling tot één van de edele druivenrassen en wordt daar op de markt gebracht als Grand Cru, Vendange Tardive of dus Sélection de Grain Nobles.
Kleur riesling
De kleur van riesling verandert naarmate de wijn zicht ontwikkelt, van transparant lichtgeel bij een jonge riesling tot donker goudgeel bij een geouderde riesling.
Geur en smaak van riesling
Een riesling kan in de neus een breed spectrum aan geuren vrijlaten. Van exotisch fruit, citrus en florale tonen, tot aan minerale tonen. Deze minerale tonen komen we het meest tegen bij rieslings van kalkrijke bodems. De smaak varieert van citrusfruit en appel tot wat exotischere tonen als passiefruit, honing en mineraliteit. Rieslings uit de Elzas bevatten ook vaak de typische smaak ‘goût de pétrol’. Wijn van riesling kan qua structuur strak droog zijn, eenvoudig van stijl, tot complex en rijk. De frisse zuren zullen echter altijd aanwezig zijn. Rieslings uit een koel klimaat zijn altijd strakker en frisser, terwijl uit ze uit een warmer klimaat wat ronder en exotischer zijn.
Gerechten en riesling
Omdat riesling in heel variëteiten wordt gemaakt is wijn van riesling breed inzetbaar in de gastronomie. Een jonge riesling is heerlijk om te drinken als opwekkend aperitief, terwijl een zoete riesling heel goed gecombineerd kan worden bij pittige Aziatische gerechten of een Chinees-Indische rijsttafel. Een wat complexere, of wat oudere riesling gaat perfect bij seizoensgerechten als asperges en zuurkool, maar zal zeker ook overeind blijven bij gemarineerde zeevruchten en kreeft.