Herkomst verdejo
Verdejo is een wit druivenras dat al honderden jaren voorkomt in de Spaanse streek Rueda en de streek en druif worden haast altijd in een adem genoemd. Dat is op zich niet vreemd want de aanplant en productie concentreert zich in de regio Castilla y León, waar Rueda onderdeel van is. Oorspronkelijk is de druif vanuit Noord-Afrika richting Spanje gekomen en werd er al in de 11e eeuw melding van gemaakt.
Geur en smaak verdejo
De wijnen zijn fris en zacht van stijl met intense aroma's van limoen, meloen, grapefruit en perzik. Opvallend is ook de toets venkel, die de wijn wat pittigs en kruidigs geeft. De zuurgraad van verdejo wijnen is vrij hoog. Deze wijnen kunnen het best jong gedronken worden. Verdejo kan ook prachtig op hout worden gerijpt, waardoor er een vollere, rijpere wijn ontstaat met nootachtige tonen en aroma's van amandel en honing.
Verdejo en gerechten
Een verdejo combineert prachtig bij schaal- en schelpdieren, verschillende groente gerechten, salades en pittigere gerechten. De wijn is bijzonder lekker bij een vispakketje uit de oven met een vers stukje kabeljauw, groenten én venkel, overgoten met verdejo.