Viognier, de witte druif die vol aromatische, rijke wijnen geeft waarbij het suikergehalte soms hoog kan zijn, maar de zuurgraad juist heel laag. De druif geeft heerlijk drinkbare, fruitige wijnen als mono cépages, maar ook in een blend met andere druiven is viognier van toegevoegde waarde.
Herkomst viognier
Viognier werd voor het eerst ontdekt rond 1781 in de Rhône nabij Condrieu en Ampuis en is sindsdien uitgegroeid tot een populair wit druivenras dat aromatische en florale wijnen voortbrengt. Nog steeds wordt druif op veel verbouwd in de Franse wijnstreek de (Noorderlijke) Rhône, waar hij gebruikt wordt in een prachtige wijn als Condrieu. Daarnaast treffen we viognier veel aan in de Languedoc. Ook in de Nieuwe Wereld worden veel wijnen gemaakt van viognier, zoals in Chili en Amerika. In sommige wijnstreken wordt viognier toegevoegd aan rode wijn. Dit wordt gedaan om net een beetje extra structuur en molligheid aan een wijn te geven. Een AOP (Appellation d'Origine Protégée) die dit volgens de Franse wijnwetgeving mag doen is Côte Rôtie. In deze wijn is de hoofdrol weggelegd voor de syrah druif en met een paar procent een bescheiden bijrol voor de viognier. Nieuwe Wereldlanden zoals Zuid-Afrika hebben geen last van moeilijke wetgeving waaraan men zich dient te houden. Zo heeft de wijnmaker van Bellingham zelf ook een klein beetje viognier toegevoegd aan zijn 'The Bernard Series Hand Picked Viognier'. Deze wijn bestaat voor het grootste gedeelte uit syrah en mourvèdre en een heel klein deel viognier.
Geur en smaak viognier
Wijnen gemaakt van viognier hebben veel body en bevatten vrij veel alcohol, de zuurgraad daarentegen is laag. Op RVS gerijpt geeft viognier fruitige, sappige wijnen. Maar olalala, laat men de viognier druif rijpen op eiken vaten dan krijgt deze veel meer diepte en complexiteit en wordt voller van smaak. Ook in blends met andere typische Rhône druiven zoals marsanne en roussanne doet viognier het erg goed. La Rabssière Blanc van Les Collines du Bourdic is zo'n fraai exemplaar!
De viognierdruif geeft aroma's van rijp wit fruit zoals perzik en abrikozen, maar ook veel florale (bloemen) aroma's, gember en honing komen veel voor. Wijnen van viognier zijn rond en delicaat en aangenaam zacht om te drinken.
Gerechten bij viognier wijn
Viognier combineert heel fraai bij gerechten die wat rijker van smaak zijn en niet al teveel zuren bevatten. Denk bijvoorbeeld aan visgerechten met romige sauzen of gegratineerd met kaas. Maar ook bij gerechten uit de Aziatische keuken die wat meer spicy zijn blijft de viognier fier overeind staan!