Weisser burgunder is een van de meeste aangeplante witte druivenrassen van Duitsland en staat met name in de Moezel, Pfalz en Rheinhessen. De druif geeft sappige wijnen met fris, fruitig aroma's en een goede zuurgraad. In Italië en de Franse Elzas kennen we de druif als pinot blanc.
Herkomst weisser burgunder
Dit witte druivenras is in De Elzas bekend als pinot blanc waar de druif ook in mousserende wijnen wordt verwerkt (Crémant d’Alsace). Daarnaast wordt de druif aangeplant in de Italiaanse streken Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli en Lombardije. Gevolgd door Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. In Duitsland heet de druif weisser burgunder en behoort tot de top 5 van meest aangeplante witte druiven.
Kleur weisser burgunder
De kleur van weisser burgunder varieert van helder transparante tot lichtgeel.
Geur en smaak van weisser burgunder
De geur is vaak exotisch met tonen van peer, appel, abrikozen, perzik, gele peren en soms ook wat amandelachtig/nootachtig aroma’s en florale tonen. Soms ook wat pittigheid, of een tikkeltje kruidigheid. Ook de smaak is tropisch met lychee, appel, nootachtig. De wijn is vaak licht romig met een goede zuurgraad. Weisser burgunder kan, mits goed gemaakt, ook mooi ontwikkelen op de fles. Een prachtig voorbeeld is de Lagenwein Eselspfad van Weingut Knewitz.
Gerechten en weisser burgunder
Door het fris, fruitige karakter van de wijn is het een goede begeleider van asperge gerechten, witvis gerechten zoals kabeljauw met verse groenten ‘en papillote’. Eselspfad van Weingut Knewitz pas fantastisch bij een zuurkoolschotel met appel, crême fraîche, mosterd en gebakken spekjes en geraspte oude kaas!