Albariño is een druivenras dat veel voorkomt in het noord-westen van Spanje in een gebiedje genaamd Rías-Baixas. Albariño doet het erg goed in de natte en koude omgeving aan de westkust van Spanje. Ook in de Portugese wijnstreek Vinho Verde komen we deze druif tegen, maar dan onder de naam alvarinho.
Herkomst van albariño
Albariño is de druif van het Galicische gebied Riax Baixas, in het uiterste Noord-Westen van Spanje. Hier geven de druiven sappige, frisse wijnen. De albariño is in Portugal onder de naam alvarinho bekend en daar worden er Vinho Verde wijnen van gemaakt. De streek Vinho Verde is koud, nat en koel en dat is precies waar deze druif van houdt.
Kleur van albariño
De meestal jonge wijnen van albariõ zijn wit/transparant tot bleekgeel van kleur, soms met een groen zweempje.
Smaak van albariño
Wijnen van albariño zijn sappig en smaakvol met een aangename ziltige toets en bezit daarnaast ook nog frisse zuren. De wijnen zijn licht bodied. Aroma's die je kunt aantreffen in een albariño zijn: bloemen, tropisch fruit zoals perzik en abrikozen. Als de wijngaarden dicht bij zee liggen bezit de wijn ook mineralige, ziltige tonen. Daarom combineert wijn van deze druif heel erg goed met schaal- en schelpdieren, zoals bijvoorbeeld verse oesters en sushi.
Een wijn van albariño kun je het best jong drinken.