In Portugal kent men zo'n kleine 300 inheemse druivenrassen die zich goed hebben aan weten te passen aan de plaatselijke omstandigheden. Door innovaties in de wijnkelder en in de wijngaarden is de kwaliteit van Portugese wijnen de laatste jaren enorm toegenomen. Eén van die 300 druivenrassen is alvarinho.
Herkomst Alvarinho
Alvarinho is een van oorsprong Portugees wit druivenras dat voornamelijk in het koelere noordenwesten van Portugal en het noordwesten van Spanje waar de druif albariño wordt genoemd. Wetenschappers menen ontdekt te hebben dat de druif tussen de 200 en 300 jaar oud is en authentiek voor deze streken. In Portugal is de druif vooral populair vanwege de heerlijke Vinho Verde’s die in Minho worden gemaakt. Alvarinho laat zich ook goed blenden met andere druiven uit de streek zoals loureiro en trajadura.
Alvarinho is een sterke, vruchtbare druif die redelijk vroeg in het seizoen rijpt. De bessen die aan de kleine trosjes groeien hebben een dikke schil. Helaas is de druif gevoelig voor ziekten en schimmels, waardoor veel wijnboeren ervoor gekozen hebben om hun druiven hoog op te binden en op pergola’s te laten groeien. Hierdoor krijgt de wind wat meer vrij spel, zodat de bladeren en het fruit mooi droog en gezond blijven.
Kleur alvarinho
Wijn van alvarinho kleurt van lichtgeel tot goudgeel, afhankelijk van de leeftijd van de wijn.
Geur en smaak alvarinho
Goeie alvarinho’s zijn mono cépages die tegelijkertijd fruitige en florale tonen bevatten zoals lindenbloesem, acacia bloesem, kamperfoelie, perzik, sinaasappel en sinaasappelzest. Ook wat frissere aroma’s van grapefruit, limoengras en groene appel komen voor. De wijnen zijn droog en strak met een frisse zuurgraad en wat ziltigheid en mineraliteit. Als de alvarinho druiven wat later in het seizoen worden geoogst zal de wijn intenser en aromatischer van smaak worden.
Gerechten en alvarinho
Alvarinho is een goeie begeleider bij allerlei soorten gerechten. De mooiste combinatie vinden wij zelf, vanwege de ziltigheid in de Avelada Alvarinho Vinho Verde, suhsi en sashimi. Dit wetende zal de wijn natuurlijk ook zeker tot zijn recht komen bij oesters en andere schaal- en schelpdieren. Maar bij een groene salade met vinaigrette misstaat deze wijn ook zeker niet!