Menu
EUR

Wijnen voor een heerlijke Kerst!

Met de feestdagen pakken we graag uit voor onze gasten met lekker eten én bijpassende wijnen. Waar let je op als je wijnen uitzoekt voor bij het kerstdiner? Welke wijn bij welk gerecht? Wat is de serveertemperatuur van wijn?

43 Producten
Toon:
Toon 1 - 20 van 43
Wijnen voor een heerlijke Kerst!

De feestdagen staan alweer voor de deur en voor heel veel mensen betekent dit rennen en vliegen om cadeautjes te kopen, het huis te versieren, de nodige kerstgroeten uit te brengen en natuurlijk boodschappen doen! Vooral de boodschappen kunnen nogal wat kopzorgen geven, want wat zet je op tafel? Ga je uitgebreid koken en verras je je gasten met een Michelinster waardig diner of blijf je wat dichter bij jezelf en houd je het simpel. Hoe dan ook zal enige vorm van stress zich aandienen, maar door goed te plannen en op tijd te beginnen houd je zoveel mogelijk van de ‘magische’ Kerstsfeer levend.

We kunnen hier natuurlijk van alles schrijven over hoe je een tafel indekt en hoe je geweldige DIY menukaartjes maakt, maar dan dwalen we af van waar wij goed in zijn! Namelijk lekkere wijnen adviseren die matchen met de gerechten die u gaat serveren.

Wijn combineren met gerechten

Bij een mooi kerstdiner horen natuurlijk ook lekkere, bijpassende wijnen. Als de match tussen gerecht en wijn goed is, dan haalt de wijn het gerecht omhoog en vice versa. Het gaat dus om de juiste balans tussen beiden. Natuurlijk kennen we allemaal de klassieke combinaties, zoals een stevige rode wijn bij een roodvlees gerecht. Soms is juist een contrasterende combinatie beter. Zo smaakt een mousserende wijn (brut) lekker bij gefrituurde, wat vettigere gerechten, zoals bijvoorbeeld een oliebol. Een knisperende Sancerre gaat perfect bij een gegratineerd geitenkaasje. En die aromatische blend van viognier, roussanne en grenache blanc gaat erg lekker bij vis met een rijke saus.

Onze ervaring met het combineren van wijnen en gerechten is dat je dit het beste ‘live’ kunt uitproberen. Kook het kerstdiner vooraf alvast een keertje helemaal volgens recept en proef vooraf alles, dus alle ingrediënten en combineer elke gang met minstens en maximaal 3 wijnen per gang. Neem een hapje van je gerecht, gevolgd door een slokje van de eerste wijn. Neem de tijd en let goed op wat je smaakpapillen ervaren. Het is erg leuk om dit met een gezelschap te doen en volgens democratisch proces de best match te vinden. Want ook hier geldt: de meeste stemmen gelden! En omdat je het hele menu al een keer gekookt hebt, ga je ontwijfelt minder last van stress hebben tijdens Kerst!

Tip: bij de meeste wijnen in onze shop staan bijpassende gerechten genoemd

Wijn serveren tijdens het Kerstdiner

Wijn serveren klinkt misschien moeilijk maar als je op een paar dingetjes let steel je ongetwijfeld de show bij je gasten.

Decanteren of karafferen?

Het ziet er natuurlijk spectaculair uit om tijdens het kerstdiner je wijn aan tafel te decanteren of te karafferen. Maar hoe doe je dat nou en wanneer?

Of je nou decanteert of karaffeert, in beide gevallen schenk je de wijn uit de fles over in een mooie karaf. De functie van de karaf is echter in beide gevallen net even wat anders, daarom leg ik dat hieronder uit. Heb je nou net geen mooie karaf? Geen paniek, je kunt ook gewoon een maatbeker gebruiken of een andere fles. Minder fancy, dat wel…

Niet alle wijn hoeft van tevoren te worden gedecanteerd, maar vooral oudere wijnen kunnen vaak wat droesem in de fles bevatten. Dit wil je natuurlijk niet in je glas hebben, dus wordt de fles vooraf gedecanteerd. Zorg dat je fles ruim van tevoren rechtop zet, waardoor de droesem de kans krijgt om naar beneden zakken. Tijdens het diner open je de fles en schenk je voorzichtig de wijn over in de decanteerkaraf. Schijn ook met een kaarsje of het zaklampje op de iPhone door de fles om te kijken waar de droesem blijft. Zo zorg je ervoor dat de droesem in de fles achterblijft.

Maak nu draaiende bewegingen met de decanteerkaraf om de wijn wat extra zuurstof te geven. De wijn is nu klaar om geschonken te worden.

Karafferen wordt toegepast bij vooral jonge wijnen. Jonge wijnen zijn vaak nog ‘wat gesloten’. Als je deze wijnen direct in het glas schenkt kan het zijn dat er weinig tot geen aroma’s je smaakpapillen bereiken. Door de wijn over te schenken in een karaf komt er automatisch extra zuurstof bij de wijn wat de smaak en geur van de wijn zal versterken. De wijn zal zich openen en echt veel lekkerder smaken.

Geschikt glaswerk kiezen voor je wijn

Natuurlijk serveer je wijn in een geschikte wijnglazen. Wij leveren het prachtige glaswerk van Spiegelau in diverse series en in verschillende prijsklassen. De meeste series beschikken ook over glazen die speciaal ontwikkeld zijn voor mousserende wijnen, Bourgogne wijnen en Bordeaux wijnen. De keuze van een wijnglas hangt af van budget en persoonlijke smaak. In onze wijnspeciaalzaak in Kerkdriel adviseren wij u graag het glaswerk dat bij je past.

Op welke temperatuur moet wijn geserveerd worden?

Het klinkt misschien onbenullig, maar de temperatuur van wijn is erg belangrijk. Het beïnvloed direct de smaak en geur van je wijn. Het is erg leuk om hier zelf mee te testen door dezelfde wijn op 2 verschillende temperaturen te serveren. Merk je het verschil?

Tijdens je kerstdiner kun heel gemakkelijk deze simpele regeltjes toepassen:

Frisse, fruitige witte wijn kun je het beste serveren op een temperatuur tussen de 8 en de 10ºC. Volle witte wijnen, zoals houtgerijpte chardonnay, mogen iets minder koud gedronken worden. Dit zal de smaak meer ten goede komen. Een temperatuur van 11 tot 12ºC is heel gebruikelijk. Zo zie je dat witte wijn eigenlijk door veel mensen te koud gedronken wordt, gewoonweg om dat de temperatuur van de koelkast vaak onder de 8ºC staat ingesteld. Dat is jammer want door de kou ervaar je minder aroma’s en lijkt de wijn eerder vlak en saai. Ga daarom voor veilig en pak de flessen voor het serveren tijdig uit de koeling. Dan kunnen ze even op temperatuur komen.

Rode wijn daarentegen wordt vaak te warm gedronken (tenzij je natuurlijk momenteel de CV niet hoger zet dan 19ºC!). Een fruitige rode wijn kun je beste drinken op een temperatuur tussen de 14 en de 16ºC. Zwaardere rode wijnen komen het best tot hun recht op een temperatuur tussen de 16 en de 18ºC. Een aantal rode wijnen zoals pinot noir, kun je vantevoren ook nog even kort (15 minuten) in de koeling plaatsen. Hierdoor komen de fruit aroma’s nog mooier naar boven.

Tip: bij elke wijn op onze site staat je juiste serveertemperatuur vermeldt

Hopelijk kun je met deze tips uit de voeten. En wordt het kerstdiner dit jaar een magisch feest met veel gezelligheid, lekker eten en goeie wijn! Want zoals wij altijd zeggen: elke wijn moet een feestje zijn!

 

Wijnhuizen
  • Bekijk meer
Prijsklasse
De wijn die ik zoek komt uit
  • Bekijk meer
Type Wijn
  • Bekijk meer
De wijn die ik zoek is
  • Bekijk meer
Alcohol Percentage
  • Bekijk meer
Inhoud Fles
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »