De geur van deze soepele rode wijn is die van fris jong fruit, zoals Amarene kers. Een typische pinot noir geur. Uitnodigende fruitige smaak met “lieve” tannine die zorgen voor structuur. Lees meer.
De pinot noir druiven groeien op een voor de streek kenmerkend vulkanisch gebergte. De geur van deze soepele rode wijn is die van fris jong fruit, zoals Amarene kers. Een typische pinot noir geur. Uitnodigende fruitige smaak met “lieve” tannine die zorgen voor structuur.
De druiven worden traditioneel bewerkt, waaronder een korte maceratie op de uiteindelijke wijn zo fruitig mogelijk te houden.
Deze wijn is lekker bij een steak tartare, een stukje grove pâté, ham, paella en diverse kaassoorten.
In 2010 is Côtes d'Auvergnes tot AOP uitgeroepen. De wijngaarden in deze streek concentreren zich rond de stad Clermont-Ferrand, aan de rand van het Centraal Massief. Kijkend op de kaart van Frankrijk zul je wellicht verbaasd zijn dat dit gebied bij de Loire Vallei hoort. Begrijpelijk, want het gebied ligt dichterbij bij de noorderlijke Rhône. Toch wordt dit stukje Frankrijk al vanouds tot de Loire Vallei gerekend.
De belangrijkste rode druif is gamay, die we ook kennen van de Beaujolais streek. Pinot noir mag gebruikt worden als toevoeging. Een 100% pinot noir kan dus niet uitgebracht worden als een Côtes d'Auvergnes AOP. Dat is de reden dat de pinot noir van familie Desprat, Puy de Dome IGP als classificatie op het etiket draagt. Witte wijnen worden in de Auvergne alleen gemaakt van chardonnay.
De familie Desprat-Saint Verny maakt al 5 generaties trots vulkanische wijnen in deze streek. Pierre Desprat en zijn dochters Lea & Lucie zorgen voor een unieke selectie wijnen van wijngaarden gelegen op de 45ste breedtegraad. Het wijngaard areaal van 180 hectare groot aan de Chaine du Puys staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De vulkanische oorsprong is terug te proeven in de grote mineraliteit en onvergelijkbare frisheid in de wijnen. As, lava & basalt is de ondergrond waar de druiven op groeien. Daarnaast zijn de wijngaarden aangeplant tussen de 300 & 600 meter boven zeeniveau. Warm overdag en koel gedurende de nacht voor optimale rijping van de druiven.