Wat is port?
Port is een versterkte drank die wordt gemaakt in de Portugese regio Douro en komt in verschillende soorten, stijlen en kwaliteiten op de markt. Meer unieke kenmerken worden bepaald op basis van de natuurlijke omstandigheden op de plaats van herkomst binnen de Douro. Dit betekent dat de bodem, het klimaat én de locatie van groot belang zijn.
Traditioneel wordt port gemaakt door druiven bij binnenkomst in de quinta met voeten te treden in zogenaamde lagares (betonnen bakken). Misschien bent u wel eens getuige geweest van dit spektakel en de échte geluksvogels hebben misschien zelfs in de lageres gestaan om zelf druiven te pletten! Na dit proces worden de most gefermenteerd. Deze vergisting wordt abrupt onderbroken door aan de most een goede kwaliteit aguardente toe te voegen. De aanwezige gistcellen zijn niet zulke liefhebbers van alcohol, waardoor deze direct het loodje leggen, met alle gevolgen van dien! Doordat de gistcellen niet meer in staat zijn zich te voeden met de aanwezige suikers in de most, blijft deze (rest)suiker achter én is door toevoeging van de alcohol het percentage sterk gestegen! Na dit proces volgt verdere rijping en is na enkele jaren van geduldig wachten, proeven en nog meer wachten een heerlijke port geboren!
Port weetje: de zoetheid van een port wordt bepaald door de keldermeester. Hij bepaald namelijk zelf het moment waarop de aguardente wordt toegevoegd aan de gistende most. Doet hij dit vroeg in het proces, ontstaat er een erg zoete port; pas halverwege het proces wordt een halfzoete port verkregen. Natuurlijk bestaan er ook droge ports!
De basis ports in Nederland zijn ruby (het meest geliefd onder de Nederlanders) en tawny. Binnen deze twee stijlen zijn er verschillende ports verkrijgbaar van jong tot zeer oud, colheita's en vintages.
Wat is witte port?
Maar er is ook witte port die, de naam zegt het al, gemaakt mogen worden van daarvoor speciaal door het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto aangewezen witte druivenrassen. Ook binnen de witte ports bestaan dezelfde bovengenoemde verschillen; dus jonge witte port, maar ook 10, 20 en 30 jaar oude witte port én vintage ports.