Menu
EUR

Rode Wijn

Rode wijn wordt gemaakt van het kleurige sap van blauwe druiven waarbij door middel van een natuurlijk gestart gistingsproces suikers worden omgezet in alcohol. Gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan! Rode wijn maken is een ingewikkeld proces

102 Producten
Toon:
Toon 1 - 20 van 102
Rode Wijn

Hoe krijgt rode wijn haar kleur?

Rode wijn krijgt zijn kleur van de druivenschillen. De schil bevat kleurstoffen; ook wel anthocyanen genoemd. Door deze te laten meeweken en meegisten krijgt het sap een mooie rode kleur. Maar het ene rood is het andere niet! De ene druif geeft nou eenmaal meer kleurstoffen af dan de andere. Neem nou bijvoorbeeld de schilletjes van de pinot noir druif, die zijn heel licht van kleur. De wijnen die hiervan gemaakt worden kleuren licht en zijn transparant. Denk maar eens aan al die mooie Bourgogne wijnen, of die sappige spätburgunders uit onder andere Duitsland en Oostenrijk. Druiven als syrah, grenache, tinta roriz en touriga nacional zijn druiven die ontzettend veel kleurstoffen bevatten en daardoor donkere, intense wijnen leveren. De laatste 2 druiven zijn authentieke Portugese druiven waar ook Port van van gemaakt wordt, maar ook steeds vaker heerlijke droge Portugese rode wijnen.

Wat is de beste rode wijn?

Wereldwijd zijn er duizenden verschillende blauwe druivenrassen. Bij veel mensen doen de rassen cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo en pinot noir wel een belletje rinkelen. Vaak zien we ook dat bepaalde rassen ineens erg populair zijn; op dit moment is de uit Italië afkomstige primitivo (di Manduria) druif onwijs populair. Ook een minder bekend ras als susumaniello wint terrein. Beide druiven leveren donkere, intense wijnen op die heerlijk smaken bij roodvlees gerechten en stevige pastagerechten.

De uiteindelijke kwaliteit van de rode wijn hangt sterk af van de kwaliteit van de druiven én het talent van de wijnmaker. Zodra de wijnboer in de wijngaard de druiven rijp genoeg vindt, worden de druiven met zorg geoogst en overgebracht naar de wijnkelder. Ter plekke worden de druiven gesorteerd en worden vuiltjes en dingetjes die er niet in horen verwijderd. De wijn dient natuurlijk zo zuiver mogelijk gemaakt te worden en het ontstaan van rare bijsmaken moet worden voorkomen. De wijnmaker bepaalt ook of de steeltjes mee gaan in de gistkuip. In de steeltjes zitten, net als in de pitjes en de schil van de druif, tannines.

Als de druiven zelf genoeg bitters bevatten zullen de druiven worden ontsteeld, wat meestal het geval is. Na het kneuzen van de druiven start onmiddellijk een gistingsproces (fermentatie), waarbij de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, een beetje koolzuurgas en wat bijproducten. Bij droge rode wijn worden nagenoeg alle suikers vergist, dit in tegenstelling tot een zoete rode wijn. Hier blijven wat restsuikers achter in het sap, wat de wijn een natuurlijk zoete smaak geeft.

Bij het maken van rode wijn gisten altijd de schilletjes mee en wordt er pas na de gisting geperst. Door het gistingsproces en het ontstane koolzuurgas komt de massa (de 'hoed') boven drijven. Om de rode wijn meer kleur en smaak te geven wordt het sap regelmatig over deze hoed gepompt (dit proces wordt remontage genoemd). De tijd die totale gistingsperiode het en rondpompen van het sap inneemt is sterk afhankelijk van de stijl wijn die wijnmaker voor ogen heeft. Dit varieert van 2 dagen tot 14 dagen. Na dit proces kan de jonge wijn verder rijpen. De wijnmaker heeft de keuze uit grote, kleine, nieuwe of gebruikte, Amerikaans of Franse eiken vaten, maar ook RVS tanks of betonnen vaten behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft het soort vat dat gebruikt wordt en de periode dat de wijn rijpt, grote invloed op de aroma’s die in de wijn tot ontwikkeling komen.

Houtrijping rode wijnen

De rode wijnen in ons assortiment ondergaan vaak houtrijping, als dit het geval is, wordt dit duidelijk vermeld in de proefnotitie op de productinformatie pagina, zoals bijvoorbeeld bij de 1924 Bourbon Barrel Aged Double Black Cabernet Sauvignon.

Houtrijping is een ingewikkeld proces, wat in de eerste plaats te maken heeft met het gekozen houten vat. Er zijn kleine vaten, van ca. 225 liter, maar ook hele grote vaten waar een mens rechtop in kan staan. Houten vaten worden gemaakt van Amerikaans, Frans of Sloveens eiken. Een kleiner vat heeft meer invloed op de wijn dan een groter vat. Ook zal de wijnmaker een keuze moeten maken tussen oud of nieuw hout. Ook hier geldt dat nieuw hout veel meer invloed heeft op de wijn. Vaak wordt gekozen tussen een combinatie van oud en nieuw hout en Amerikaans en Frans eiken. Maar we zijn er nog niet! Ook de toasting van het vat (het branden van de binnenkant van de ton) geeft bepaalde aroma's aan de wijn. 

Eigenlijk kun je nu wel stellen dat de ene rode wijn dus de andere niet is! Probeer daarom bij aankoop van een rode wijn altijd goed het etiket te lezen. Of laat je adviseren bij een goede wijnspeciaalzaak! Zien we je snel?

Online rode wijn bestellen

Wil je graag online rode wijn bestellen? Rode wijn is er in allerlei smaakstijlen. Van fruitig, soepel, tot stevig, vol en vlezig. Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment rode wijnen voor elk budget. Gebruik de wijnselectiehulp en vind de wijn die je zoekt. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan gewoon contact met ons op, want dan krijg je telefonisch persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef voor je aankoop de wijn van je keuze. Zo gemakkelijk gaat dat!

Wijnhuizen
  • Bekijk meer
Prijsklasse
De wijn die ik zoek komt uit
  • Bekijk meer
Type Wijn
  • Bekijk meer
De wijn die ik zoek is
  • Bekijk meer
Alcohol Percentage
  • Bekijk meer
Inhoud Fles
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »