Australische wijn staat bekend om de volle, rijpe en stevige rode wijnen die er gemaakt worden. Vooral Australische rode wijn van shiraz is ongekend populair. Hoe de Aussies dit doen lees op deze pagina.
Australische wijn staat bekend om de volle, rijpe en fruitige rode en witte wijnen die er gemaakt worden. Vooral Australische rode wijn van shiraz is ongekend populair. Hoe de Aussies dit doen lees op deze pagina. We vertellen je van alles over de wijnstreken van Australië, de druiven die er groeien in de verschillende wijnstreken en hun specifieke klimaat. Natuurlijk geven je wat wijnsuggesties uit ons assortiment Australische wijnen. Australië maakt deel uit van het werelddeel Oceanië, waartoe ook Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea behoren en ligt als een groot eiland in het zuidelijkste deel van de Grote (of Stille) Oceaan. Het is bijna niet voor te stellen, maar Australië is met haar landoppervlakte van ca. 8.5 miljoen km2 het kleinste continent en wordt onderverdeeld in een 7-tal staten: New-South-Wales met hoofdstad Canberra en het tot de verbeelding sprekende Sydney als de meest belangrijke steden, Victoria, Queensland, West-Australia, South-Australia en Tasmanië.
Het wijn avontuur van Australië begon aan het einde van 18e eeuw, toen de Engelse vloot aan wal kwam en de eerste wijnstok plantten. Op 24 januari 1791 werd er welgeteld twee trosjes druiven geoogst in de tuin van de gouverneur van Sydney. In de eerste helft van de 19e eeuw kwam de wijnbouw op gang, waarbij een grote rol bleek weggelegd voor de vele immigranten die hun weg hadden gevonden naar het land Down Under. De Italianen bevolkten de streek rond Riverland, terwijl veel Duitse immigranten te vinden waren in Barossa. Vanaf de 20e eeuw was South-Australia de belangrijkste wijn producerende staat van Australië, waarbij Barossa Valley het centrum vormde van de wijnhandel.
Tegenwoordig is Australië als Nieuwe Wereld wijnland niet meer weg te denken. Jaarlijks worden er meer dan 17 miljoen flessen door Australië geëxporteerd naar Nederland. Waar laten we het toch allemaal!
De bodem van Australië is divers, variërend van zanderige bodems tot zware klei, maar het meest tot de verbeelding spreek toch wel de terra rossa bodem van Coonawarra. Deze gravelachtige grond ligt op een dikke laag kalksteen, wat de eigenschap heeft water lang te kunnen vasthouden. Het klimaat van Australië is warm, zonnig en droog. Met name het zuidelijk deel van Australië is erg geschikt voor wijnbouw. Vanwege grote droogte is irrigatie echter wel noodzaak, maar ook water is er schaars. Daarom wordt de irrigatie van de wijngaarden steeds vaker gereguleerd en is er een maximum verbonden aan het aantal liters dat men mag sproeien. Het veranderende klimaat dwingt wijnboeren steeds vaker richting koelere gebieden dichtbij zee of hoger gelegen heuvels.
Australië produceert op grote schaal wijnen van Europese druivenrassen in alle varianten. Op dit moment vindt er een omslag plaats van wit naar rood. Ongetwijfeld zal hier het veranderende klimaat een rol in spelen.
Shiraz, cabernet sauvignon en grenache zijn de belangrijkste blauwe druiven van Australië. Hier worden redelijk stevig tot uitgesproken krachtige wijnen van gemaakt. Het is niet voor niks dat Australische rode wijnen bekend staan als vol en rijp met een vrij hoog alcoholpercentage. De wijnen van Langmeil zijn hier een mooi voorbeeld van. De rode wijnen worden gemaakt van shiraz, grenache en de minder bekende mataro druif.
Binnen wijnland Australië onderscheiden we vier regio’s: New South Wales, South Australia, Victoria en Western Australia.
New South Wales
In de meest oostelijke hoek van Australië vinden we de regio New South Wales, met bekende steden als Sydney en Canberra. De eerste wijngaarden in Hunter Valley zijn aangeplant in het jaar 1828. Door de komst van de druifluis en de economische crisis van de jaren dertig ging het snel bergafwaarts met de wijnbouw in Hunter. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kon men de stijgende lijn weer oppakken.
Upper en Lower Hunter
Meer noordelijk ligt de wijnstreek Hunter Valley, wat bestaat uit Upper en Lower Hunter. De wijngaarden van Lower Hunter zijn te vinden op de vlakkere delen van het land, terwijl Upper Hunter heuvelachtiger is en door de rivieren Hunter en Goulburn wordt doorkruist. Het is er warm en vochtig. Schimmel in de wijngaarden is dan ook een terugkerend probleem. Druiven die we hier vooral kunnen vinden zijn chardonnay, semillon, cabernet sauvignon, shiraz, grenache en merlot.
Mudgee
In Mudgee regent het een stuk minder, schijnt de zon vaker en is het dus een stuk warmer. Hierdoor moeten de wijngaarden wel worden geïrrigeerd omdat watertekorten altijd op de loer liggen. In de heuvels van Mudgee kan het echter wel vriezen en zijn vooral de nachten in het voorjaar koud, wat zorgt voor een laat rijpende druiven. Toch lijkt de aanplant met veel chardonnay, shiraz en cabernet sauvignon ahier veel op die van Hunter Valley.
Ook in andere delen van New South Wales wordt wijn gemaakt; zoals in Tumbarumba en rond Canberra.
South Australia
De belangrijkste regio voor de Australische wijnbouw is South Australia. Hier zijn de zeer grote producenten actief die grote hoeveelheden bulkwijnen onze kant opsturen. Maar ook mooie pareltjes komen uit deze streek, die bol staat van de verschillende terroirs. Van het meer in het binnenland gelegen, warme Barossa tot de koelere kuststreken bij Adelaide en de hete vlaktes van Riverland aan de Murray rivier in het oosten. Een van de meest tot de verbeelding sprekende streken in het zuidoosten is Coonawarra met de terra rossa bodem waar topkwaliteit shiraz en cabernet sauvignon wijnen vandaan komen.
Barossa Valley
Ten noordoosten van Adelaide ligt het kloppende hart van de Australische wijnbouw industrie: Barossa Valley. De streek onderscheidt verschillende klimaten van zeer heet in het noordwesten tot koel en nat in het wat hoger gelegen zuiden. Shiraz, grenache en cabernet sauvignon maken hier de dienst uit als blauwe druivenrassen. Qua witte rassen vind je hier veel riesling en semillon. In Barossa Valley is de Langmeil Winery gevestigd, dat eigendom is van de familie Lindner. Al zes generaties lang drukt de familie hun eigen stempel op de regio. Andere belangrijke wijnstreken zijn Eden Valley en Clare Valley waar met name de riesling het goed doet.
VictoriaTot slot vinden we in het meest zuidoostelijke puntje van Australië de regio Victoria. In dit warme gebied liggen onder andere Murray Darling en Swan Hill in het noordwesten en Ruther Glen waar vooral versterkte muskaatwijnen worden gemaakt in het in oosten. Niet ver van Melbourne ligt Yarra Valley, dat eind 19e eeuw niet zozeer bekend was vanwege wijn, maar wel door de grootse melkindustrie. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam Yarra Valley helemaal terug als wijn producerende streek. Tegenwoordig komen er mooie mousserende wijnen van pinot noir en chardonnay vandaan.
Deze grote regio is voornamelijk woestijnachtig, met uitzondering van de zuidwestelijke kuststrook. Er zijn 5 streken waar wijnbouw plaatsvindt met Margareth River als de bekendste. Margaret River ligt ten zuiden van Perth op het meest zuidelijkste puntje van Australië. Er heerst een zeeklimaat wat zorgt voor milde, maar natte winters. Omdat deze regen valt in de winter zijn de wijnboeren gedwongen om in de zomer en herfst te irrigeren. Sauvignon blanc, chardonnay, riesling en chenin blanc staan aangeplant op de glooiende hellingen en zorgen voor frisse, verkwikkende wijnen.
Wordt de Oude Wereld (alle Europese wijnlanden) overspoeld door regels en wetten, vaak zelfs tot op streek niveau bepaald, kan de Nieuwe Wereld en in het bijzonder Australië zich heugen op heel wat minder regels. Het instituut dat de wijnbouw en regelgeving in de goede banen leidt heet ‘The Australian Wine and Brandy Corporation’. In Australië draait de wetgeving niet zozeer om de bescherming van de herkomst, maar meer om wat er in de fles zit. Wat staat er op het etiket en wat voor kwaliteit zit er in de fles. Ook dienen wijnproducenten exact bij te houden wat, waar en hoeveel druiven ze kopen en verkopen. Producenten mogen van alles blenden, als het maar is vastgelegd en goed op het etiket wordt vermeld.
Belangrijk om te weten is dat het draait om de 85% regel: Minimaal 85% van de wijn moet uit het daadwerkelijke gebied komen dat op het label staat; minimaal 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het op de fles genoemde jaargang én minimaal 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het op de fles genoemde druivenras.