Sicilië ligt in de Middellandse Zee, voor de kust van Calabrië en heeft maar liefst 135.000 hectare aan wijnbouwgebied. De wijnbouwgeschiedenis van het eiland is lang en werd gestart door de komst van de Phoeniciërs, op de voet gevolgd door de Grieken en Romeinen.
Qua ligging op de wereldbol reageren mensen verbaast als ze horen dat het zo'n beetje op dezelfde hoogte ligt als Tunis (hoofdstad Tunesië). Het is daarom niet vreemd dat het eiland zeer hete zomers kent met enorme droogte tot gevolg. Het is dan ook noodzakelijk om de wijngaarden te irrigeren om problemen met de groei te voorkomen. Het uitblijven van regen en de enorme droogte zorgt er echter wel voor dat het eiland erg geschikt is voor biologische wijnbouw, omdat schimmels en ziekten door het droge klimaat geen kans krijgen.
In het verleden kwamen er vooral bulkwijnen van het eiland, tegenwoordig komen er verschillende smaakstijlen van het eiland in diverse kwaliteiten en classificaties. Zo kent het eiland een eigen DOCG! Namelijk Cerasuolo di Vittoria DOCG.
De belangrijkste blauwe druivenrassen op Sicilië zijn nerello mascalese, nero d'Avola, maar ook met cabernet sauvignon weten ze wel raad!