Rode wijn uit de Verenigde Staten wordt in ons land steeds bekender. En terecht! Wist u dat in bijna alle staten van Amerika wijn wordt verbouwd? We geven we graag wat meer achtergrondinformatie over Amerikaanse wijnen. Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden' is een veel gehoorde uitspraak. Ook voor de wijnbouw is Amerika, of de Verenigde Staten op het wereldtoneel een belangrijke speler.
De basis voor de Amerikaanse wijnbouw is gelegd in de 18e eeuw. Niet door een Amerikaan zelf, maar een Franciscaner pater uit Spanje. De beste man richtte een missiepost op in het zuiden van Californië en plantte tevens wat wijnranken. De wijn die hiervan gemaakt kon worden was bestemd voor gebruik tijdens de heilige mis. Door de uitbreiding van het aantal missieposten richting het noorden, steeg ook het aantal wijngaarden. In de 19e eeuw groeit het aantal wijngaarden gestaag verder. De goudkoorts die halverwege de 19e eeuw toesloeg, veranderde het gebied in een magneet die grote aantrekkingskracht uitoefende op mensen uit West-Europa. Mede door komst van deze grote groep mensen kon de wijnbouw verder uitgroeien.
Maar Californië kende naast deze hoogtij dagen, ook periodes van economische neergang. Een grote boosdoener was de druifluis, die naast nagenoeg alle Europese wijngaarden, ook enorme schade veroorzaakte aan de Amerikaanse wijngaarden. Het duurde tientallen jaren voordat alle wijngaarden opnieuw ingeplant waren, dit keer gebruik makend van Europese druivenrassen met Amerikaanse onderstokken.
Was men deze ramp amper te boven, volgde er een nieuwe klap; met The Prohibition Act van 1919 werd heel Amerika droog gelegd. Door economische teloorgang en armoede onder de bevolking, namen drankmisbruik en alcoholisme sterk toe. Onder leiding van bepaalde religieuze groeperingen werd er een totaal alcoholverbod afgekondigd. Wederom kreeg de wijnbouw een grote klap te verwerken. De Prohibition duurde tot en met 1933 en ging geruisloos over in de grote crisis van de jaren 30. Ook Wereld Oorlog II had grote invloed op de Amerikaanse wijnbouw. Pas jaren na de periode ‘40-‘45 kon een herstart worden gemaakt met de aanplant van wijngaarden.
In bijna alle staten van de Verenigde Staten wordt wijn geproduceerdDe afgelopen decennia behoort Amerika tot een van dé wijn producerende landen. In Amerika wordt in nagenoeg alle staten wijnbouw beoefend, maar Californië voert de lijst aan, gevolgd door Oregon, Washington en New York.
Bekende blauwe druivenrassen voor Amerikaanse wijnen zijn natuurlijk merlot, cabernet sauvignon en zinfandel.
In Amerika worden veel rode wijnen geproduceerd. Voor de witte wijnen is de chardonnay uiteraard de belangrijkste, gevolgd door onder andere chenin blanc, riesling en sauvignon blanc. Voor de rode wijnen zijn de cabernet sauvignon, zinfandel en pinot noir de belangrijkste.
Rode en witte wijnen uit Californië
Wijnen uit Verenigde Staten Washington: High Heaven
In ons assortiment vind je de wijnen van High Heaven. Deze wijnen zijn afkomstig uit Columbia Valley in de Verenigde Staten en om precies te zijn de staat Washington. Columbia Valley is binnen Washington een belangrijke AVA (American Viticultural Area, een geografisch gedefinieerde wijn producerende regio in de Verenigde Staten zoals die aangeduid wordt door het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau), waar de nodige kwaliteitswijnen vandaan komen.